Nieuwe deelnemers welkom bij Castricumse studiekring

Castricum – In het hele land komen mensen bij elkaar in studiekringen. Daarin bespreken de deelnemers uiteenlopende onderwerpen. Dat is leerzaam en gezellig. Ook in Castricum zijn studiekringen. Welzijn Castricum nam enkele jaren geleden het initiatief hiervoor. De studiekring op woensdagmorgen komt elke twee weken bij elkaar van 10.00 tot 12.00 uur. Vanaf 13 september is dat in dorpshuis De Kern aan de Overtoom 15.

De deelnemers kiezen zelf de onderwerpen die ze willen bespreken. Vaak komt de inhoud voort uit persoonlijke ervaringen van beroep of hobby. Soms is het een persoonlijk gespreksthema. Ook vanuit betrokkenheid met politiek/maatschappelijke kwesties in heden en verleden komen zaken aan de orde. De verhouding vrouwen / mannen is ongeveer gelijk. In het eerste uur brengt een deelnemer een zelfgekozen onderwerp in. De vorm waarin dat gebeurt is verschillend. De een presenteert een onderwerp met behulp van PowerPoint en de ander brengt een meer ‘open’ onderwerp in, waarbij al snel van gedachten gewisseld kan worden. Belangrijk is dat iedere deelnemer zelf de inhoud en vorm van de presentatie kan bepalen. Afhankelijk van de groepsgrootte doen de deelnemers dit één à twee keer per jaar.

Onderwerpen

De studiekring heeft inmiddels al veel boeiende onderwerpen besproken. Bijvoorbeeld op het gebied van filosofie, spiritualiteit, omgaan met internet, politiek, historie, ethiek, duurzaamheid, fotografie, (bio-)chemie en omgaan met handicap. In het tweede uur doen ze een rondje, waarbij iedere deelnemer iets kan vertellen over wat hem of haar bezighoudt. De deelnemers zijn enthousiast over de studiekring. Helaas is de groep kleiner geworden door gezondheidsklachten of andere persoonlijke omstandigheden. Vaak zijn er zo’n zeven van de negen leden aanwezig. Daarom wil men de studiekring graag uitbreiden met maximaal drie vrouwen en drie mannen. Tot nu toe zijn alle deelnemers 50-plus. Gegadigden zijn zeer welkom om een keer te komen kennismaken. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij Therese Smeets (t.smeets42@ziggo.nl). (Foto: Bos Media Services)