Nieuwe cursussen bij Regionaal Archief

Alkmaar – Het Regionaal Archief in Alkmaar is dé plek om je stamboom uit te zoeken of meer te weten te komen over de geschiedenis van de regio. Het archief helpt iedereen die wil beginnen met het uitpluizen van zijn familiegeschiedenis of met onderzoek in oude archiefstukken graag op weg. Ook in de eerste helft van 2024 zijn er daarom weer gratis kennismakingen met familieonderzoek en er is een cursus om oude handschriften te leren lezen. Het Regionaal Archief introduceert bovendien een ‘voorouderspreekuur’.

Tijdens de kennismaking met familieonderzoek krijgen deelnemers in ongeveer een uur tijd informatie en tips om te beginnen met het uitzoeken van hun stamboom. Wat zijn de belangrijkste bronnen en waar zijn die te vinden? De kennismaking wordt afgesloten met een korte rondleiding door de depots van het archief, die gewoonlijk gesloten blijven voor het publiek. Deze kennismakingsmiddag is bij te wonen op donderdag 25 januari, 14 maart of 16 mei. Op vrijdag 23 februari organiseert het archief bovendien een voorouderspreekuur: tussen 13.00 en 16.30 uur helpen vrijwilligers van de Nederlandse Genealogische Vereniging dan iedereen die vragen heeft over zijn stamboom. Deze bijeenkomsten zijn gratis.

Oude handschriften lezen

Wie begint met onderzoek in oude archiefstukken ontdekt al snel dat het lezen van zulke historische documenten best lastig kan zijn: de handschriften én de taal verschillen van wat wij gewend zijn. Daarom biedt het Regionaal Archief ook in 2024 weer de populaire beginnerscursus lezen van oud schrift. In acht lessen wordt er geoefend met het ontcijferen van oude handschriften en worden er handvatten gegeven voor het begrijpen van de historische teksten. De eerste bijeenkomst is op woensdagmiddag 14 februari. De kosten voor de cursus bedragen 90 euro voor acht lessen.

Meer informatie

Meer informatie over de cursussen is op regionaalarchief.nl/cursussen te vinden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072 8508200).

Op de foto:
Het Regionaal Archief aan de Bergerweg in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)