Nieuw najaarsprogramma Regionaal Archief

Foto boven:
Het Regionaal Archief aan de Bergerweg in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

Regio – Het Regionaal Archief in Alkmaar heeft ook dit najaar weer een afwisselend aanbod aan cursussen en workshops. Wegens het grote succes staan bovendien de gratis rondleidingen in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet opnieuw op het programma. De activiteiten bieden iedereen de kans kennis te maken met het archief of de kennis juist te verdiepen.

Terug is ook de populaire laagdrempelige gratis workshop fotoherkenning: onder het motto ‘Hee, wat zien ik?!’ worden samen met de beeldconservator van het archief opmerkelijke foto’s uit de collectie bekeken en besproken. Verder zijn er weer de korte gratis introducties waarin deelnemers leren hoe ze kunnen starten met het uitzoeken van hun familiegeschiedenis. Voor wie al ervaring heeft met het lezen en begrijpen van oude handschriften heeft het archief de vervolgcursus oud schrift.

Tijdens de gratis workshop fotoherkenning worden foto’s bekeken en besproken. (Foto: aangeleverd)

Rondleidingen Alkmaar Ontzet

Om te vieren dat het 450 jaar geleden is dat Alkmaar een belegering door Spaanse troepen wist te doorstaan biedt het Regionaal Archief ook de rest van het jaar nog iedere eerste maandag van de maand gratis rondleidingen door de depots die gewoonlijk voor het publiek gesloten blijven. De rondleiding voert langs unieke topstukken die samen het verhaal vertellen van het Beleg en Ontzet van Alkmaar in 1573.

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september is het gebouw van het Regionaal Archief, de oude Ambachtsschool aan de Bergerweg 1 in Alkmaar, deels geopend voor het publiek. Er zijn dan oude foto’s van de school te bekijken, en archiefmedewerkers beantwoorden vragen over het archief en over bijvoorbeeld het uitpluizen van een stamboom of de geschiedenis van een huis. Ook deze dag zijn er gratis rondleidingen over het Beleg en Ontzet van Alkmaar. In de Alkmaarse Grote Kerk is het Regionaal Archief vertegenwoordigd met een stand op de Erfgoedmarkt, waar onder meer boeken worden verkocht en activiteiten voor kinderen zijn.

Meer informatie

Meer informatie over de cursussen en rondleidingen en eventuele kosten is op www.regionaalarchief.nl/cursussen te vinden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072 8508200).