Nieuw fietsrouteboekje: Langs de Iconen van het Oer-IJ-gebied

Regio – Een ontdekkingsreis door de bewoningsgeschiedenis van het landschap. Zo beschrijven de samenstellers het nieuwe fietsrouteboekje ‘Langs de Iconen van het Oer-IJ-gebied’. In de gids zijn vier routes opgenomen. Er is een lange E-bike tocht van 89 kilometer en er zijn drie kortere rondjes van elk ongeveer 35 kilometer.

Voor het navigeren maken de samenstellers gebruik van het knooppuntennetwerk. Op gedetailleerde kaarten zijn met nummers zo’n honderd bezienswaardigheden opgenomen, die in begeleidende tekst worden toegelicht. Het Oer-IJ was een noordelijke tak van de Rijn, die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. De rivier is verdwenen, maar heeft in het open gebied tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar nog veel sporen nagelaten. Het nieuwe routeboekje helpt die te herkennen en zo het landschap te lezen.

Bij de beschrijving van de omgeving wordt steeds een onderscheid gemaakt tussen zes tijdfasen. Elke periode kent zijn eigen iconen en bijzondere plekken, die elk voor zich een verhaal over ontstaan en gebruik van het gebied vertellen. Het fietsrouteboekje is gratis verkrijgbaar. Onder meer bij archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum, bezoekerscentrum De Hoep van PWN in Bakkum, Museumgemaal 1879 in Akersloot en Brouwerij Egmond in Egmond aan den Hoef. Kijk op www.oerij.eu voor meer adressen. Daar is ook een digitale versie van het routeboekje met GPX-bestanden te vinden voor gebruik van een navigatie-app of fietscomputer. (Foto: aangeleverd)