NH Nieuws Zomertoer doet camping De Hooiberg aan

Foto boven:
Presentator June Hoogcarspel en gezondheidsjournalist Tijn Elferink zijn de smaakmakers op camping De Hooiberg. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – June Hoogcarspel van NH Nieuws presenteert haar radioprogramma ‘Zomertoer’ twee weken lang vanaf een camping in Noord-Holland. Afgelopen woensdag deed zij camping De Hooiberg in Bakkum aan. Het werd een vrolijk feestje met gezellige muziek en tussendoor handige kampeertips, een handlezer bij wie je terecht kon, een gezellig spelletje en lekker eten tot besluit.

Door Henk de Reus

De tent is nauwelijks naast de radiowagen opgezet als de aanwezige gasten beginnen aan de ochtendgymnastiek. Deze wordt verzorgd door Monique van Wijngaarden en Piet-Hein Twisk van ‘Start to Run’. Het lopen en het rekken en strekken op de plaats wil staand nog wel lukken, maar als iedereen plat op de grond ligt voor het planken en voor het trainen van de buikspieren klinken er links en rechts wat kreun- en steungeluiden.

Veel bezoekers laten zich graag de hand lezen door Suzan Broersen. (Foto: Henk de Reus)

Handlezen

Vlak in de buurt van de tafel waar June haar programma presenteert staat een ronde tafel waar handlijnkundige Suzan Broersen campinggasten de hand leest. Het is er behoorlijk druk. Het lijkt Sharon (17) wel leuk om te horen wat Suzan over haar weet te vertellen. Haar vriendinnen, met wie ze op de camping staat, mogen meeluisteren. De dames hebben geen geheimen voor elkaar en zijn eigenlijk best wel nieuwsgierig wat er over de ander wordt gezegd.

Na afloop is Sharon toch wel onder de indruk. ,,Ik kijk best wel wat sceptisch tegen dit soort dingen aan en denk dat men meestal standaard dingen zegt die voor iedereen gelden, maar Suzan zei mij toch een paar dingen die de roos troffen. Aan een knobbel aan de zijkant van m’n hand leidde ze af dat ik iemand ben die graag gezien en gehoord wil worden en dat ik belang hecht aan gelijkwaardige vriendschappen. Ik herken mezelf hier wel in.”

June Hoogcarspel praat het ochtendprogramma aan elkaar. (Foto: Henk de Reus)

Gezondheidsmythes

Tussen enkele muzieknummers door geeft June de microfoon aan gezondheidsjournalist Tijn Elferink. Hij schreef, samen met huisarts Rutger Verhoeff, een boek met de titel ‘Kusje erop’. Het vertelt de waarheid over 70 gezondheidsmythes. De zon schijnt al fel en Tijn vraagt de aanwezigen of zij zich goed hebben ingesmeerd. Als bijna iedereen ‘ja’ roept is zijn volgende vraag ,,Maar waarom heeft haast niemand van jullie een zonnebril op? Het dragen hiervan is minstens zo belangrijk als jezelf insmeren, want UV-licht is net zo schadelijk voor je ogen als voor je huid. Het voorkomt dat je lasogen krijgt, maar ook staar op vroegere leeftijd. En – nog belangrijker – het buitenste laagje van je oog kan verbranden en dat is heel pijnlijk.”

Zijn advies: ,,Draag een zonnebril. Deze heb je al voor een paar euro. En wat betreft de huid: Als deze door de zon verbrandt ontstaat er onherstelbare schade. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème. Het helpt ook goed tegen rimpels en kraaienpootjes. Antirimpelcrème kost veel, maar helpt niet.” Zijn laatste advies gaat over muggenprikken. ,,UV-licht, intra zone stickers, anti muggenolie, of -sticks, het heeft allemaal geen zin. Draag lange mouwen en slaap onder een klamboe. Muggen komen af op je lichaamsgeur en op CO2.”

Eerbetoon

Om 11.00 uur precies klinkt het lied ‘A whiter shade of pale’ van Procol Harum. Het wordt tegelijk door alle Nederlandse radiostations uitgezonden als eerbetoon aan Peter R. de Vries. Het is even stil op de camping.

Pieter Kok doet zijn achternaam eer aan. (Foto: Henk de Reus)

Pitabroodjes

Tegen 11.15 uur zijn Pieter Kok en slager Eric Waagmeester druk bezig met het maken van pitabroodjes met pulled pork voor de hele camping. Zij worden geholpen door drie bezoekers van de camping die hiervoor een NH Nieuwsschort om krijgen. Terwijl het vlees nog aan het garen is, houdt June enkele gasten bezig met een spelletje pim-pam-pet. Inmiddels loopt de klok richting twaalf uur en is iedereen wel toe aan een pitabroodje met pulled pork. Het wordt dan ook snel druk voor de kraam van Pieter en Eric. De broodjes vinden gretig aftrek en vormen tevens het einde van een vrolijke ochtend.

In de rij voor een pitabroodje pulled pork. (Foto: Henk de Reus)