Nederlandse top start bij NN Egmond Halve Marathon

De top van de Nederlandse wegatletiek staat zondag 13 januari aan de start van de NN Egmond Halve Marathon. Organisator Le Champion heeft voor de 46e editie onder andere Michel Butter, Khalid Choukoud, Ronald Schröer en Edwin de Vries vastgelegd. Daarnaast hebben Ruth van der Meijden, Andrea Deelstra, Jill Holterman en Miranda Boonstra hun deelname aan de beruchte winterklassieker toegezegd.
De NN Egmond Halve Marathon is de meest legendarische halve marathon van Nederland. De winterse omstandigheden en het uitdagende parcours over het strand en door de duinen hebben al regelmatig voor een verrassende ontknoping gezorgd. Michel Butter liep al vaak mee in Egmond met als beste prestatie een tweede plaats in 2009. Het afgelopen jaar waren zijn pijlen gericht op het EK marathon in Berlijn, maar hij besloot vanwege een lichte bilspierblessure niet van start te gaan op het kampioenschap. Het NK marathon in Amsterdam werd het volgende doel en met succes: na een onderlinge strijd met zijn trainingsmaatje Edwin de Vries wist hij het goud binnen te halen. Zijn tijd van 2.17.18 was bijzaak. De Vries verbeterde zijn persoonlijk record naar 2.17.24 en pakte daarmee het zilver. Het brons was voor Gert-Jan Wassink en de vierde plek voor Ronald Schröer, die beiden in Egmond ook mee zullen strijden tegen de elementen.
De jaarlijkse crosswedstrijden kunnen gezien worden als een uitstekende voorbereiding op het grotendeels onverharde parcours van de NN Egmond Halve Marathon. Voor Butter is presteren op de cross geen hoofddoel, maar wel zeer nuttig op weg naar zijn voorjaarsmarathon. Hij werd eerste Nederlander bij de Warandeloop en behaalde op het EK cross een 28e plek in het eindklassement. Voor Khalid Choukoud is de cross wel belangrijk en dus had hij zijn pijlen gericht op een top tien notering. Tot zijn grote teleurstelling moest hij genoegen nemen met een 38e plaats. Ook Choukoud is geen onbekende in Egmond, door de jaren heen heeft hij al vijf top tien noteringen behaald.
De opkomende talenten Lucas Nieuweboer, Stan Niesten en Remyo Tielsema maken op zondag 13 januari eveneens hun opwachting in de Noord-Hollandse badplaats.

Nederlandse vrouwen
De favorieten voor het Nederlandse podium zijn Ruth van der Meijden, Andrea Deelstra, Jill Holterman en Miranda Boonstra. Van der Meijden hoopte dit jaar op een klassering in de top tien op het EK marathon in Berlijn. Het lukte echter niet voor in het veld mee te komen en eindigde op de 18e plaats. Deelstra stond met haar persoonlijk record van 2.26.46 als een van de snelste Europese dames ook aan de start van het kampioenschap, maar moest helaas halverwege uitstappen toen ze haar enkel verzwikte. Het EK cross ging ook aan Deelstra voorbij, nadat ze zich bij de Warandeloop niet wist te kwalificeren. Hopelijk kan ze in Egmond haar goede vorm weer terugvinden.
Holterman stond afgelopen jaar als eerste Nederlandse dame op het podium van de NN Egmond Halve Marathon. Zal ze die prestatie weten te herhalen? Haar droom is de Olympische marathon in Parijs in 2024 en daarom heeft ze het afgelopen jaar definitief de overstap gemaakt van de baan naar de weg. Met goede resultaten: zo noteerde ze op de halve marathon van Valencia een tijd van 1.13.32 (9e plek).
Voor Boonstra stond 2018 in het teken van haar comeback op de marathon, met als succesvol resultaat het goud op het NK in Amsterdam (2.42.07).


Live uitzending
De NN Egmond Halve Marathon gaat vanaf 12.16 uur van de start met de vrouwen. Om 12.25 uur klinkt het startschot op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee voor het mannenveld. De wedstrijd wordt live uitgezonden door NH Sport.


Inschrijving sluit 1 januari

Kijk voor meer informatie en inschrijven (t/m dinsdag 1 januari) op www.nnegmondhalvemarathon.nl. Voor de halve marathon zijn slechts nog enkele startbewijzen beschikbaar. Ook kan er nog ingeschreven worden voor de kwart marathon (10,5 km).(Foto: aangeleverd)