Nederlandse top gaat bij Egmond Halve Marathon strijd aan met internationale atleten

De Nederlandse wedstrijdlopers gaan zich tijdens de Egmond Halve Marathon mengen in het internationale deelnemersveld. Organisator Le Champion heeft voor de 45e editie op zondag 8 januari de sterkste lopers van Nederland vastgelegd: Abdi Nageeye, Khalid Choukoud, Michel Butter en Ronald Schröer. Bij de vrouwen staan Ruth van der Meijden, Andrea Deelstra en Miranda Boonstra aan de start.

Abdi Nageeye heeft de meeste kans op een podiumplaats. Tijdens de vorige editie bewees hij al met zijn vierde plek lang met de Afrikanen mee te kunnen. Nageeye is bovendien al maanden in topvorm met als hoogtepunt zijn elfde plaats op de Olympische marathon in Rio de Janeiro. Ook Castricummer Michel Butter heeft al vaak meegelopen in Egmond, met als beste prestatie een tweede plaats in 2009. Nadat eerder dit jaar zijn Olympische avontuur mislukte, heeft hij zich de laatste tijd met name gefocust op snelheidstrainingen. Butter hoopt hierdoor sterker te beginnen aan zijn nieuwe uitdaging, het EK marathon in 2018.

Als beste crosser van Nederland kan Khalid Choukoud goed uit de voeten op het zware parcours van de Egmond Halve Marathon. Door de jaren heen heeft hij bij de winterklassieker al vijf top 10 noteringen behaald. Choukoud zal met veel vertrouwen aan de start verschijnen, zeker gezien zijn uitstekende prestatie in Amsterdam. Hij werd hier Nederland kampioen marathon in een tijd van 2.11.23. Tenslotte mag Ronald Schröer niet uitgevlakt worden als kanshebber. De laatste maanden is hij bijzonder goed op dreef in een aantal wedstrijden, zo werd in het sterk bezette veld van de Warandeloop in Tilburg negende (tweede Nederlander).

De grote favorieten voor het Nederlandse podium bij de vrouwen zijn Ruth van der Meijden en Andrea Deelstra. Van der Meijden pakte tijdens de TCS Amsterdam Marathon in een PR van 2.33.44 haar eerste Nederlandse marathontitel. De eerste maanden van 2017 richt ze zich op een aantal grote wegwedstrijden. Voor Deelstra stond het afgelopen jaar ook in het teken van de Olympische marathon, maar ze kon niet goed omgaan met de warme weersomstandigheden. Miranda Boonstra maakt in Egmond haar comeback, nadat ze maandenlang met blessureleed te kampen had.