Natuurlijke tuinen in Castricum: de uitdaging (deel 6)

Castricum – Natuurlijke tuinen in de gemeente komen in allerlei vormen en maten. De jury heeft er al een aantal bezocht en is enthousiast. Deze week kijken we buiten bij drie vrouwen uit Castricum. In september volgt de beoordeling door de jury. Op welke punten zij gaan letten, wordt nog bekendgemaakt. Deze week: de tuinen van Petra Fillet, Andrea Wieffering en Trix Grooff.

Door Ans Pelzer

Wie? Petra Fillet
Woont: in Castricum

,,De tuin was ook voor mijn pensioen al een bron van plezier. Het heerlijke is dat je overal en nergens aan kunt denken als je in de tuin aan het werken bent. Ook met regen ga ik de tuin in. Soms voel ik me bijna schuldig dat ik in deze akelige coronatijd hier zo happy ben. Ik woon hier al ruim dertig jaar. In het begin ben je vooral bezig met klussen in huis en langzamerhand ben ik steeds meer iets met mijn handen in de tuin gaan doen. Zo’n tuin groeit langzaam.”

Architectentuin

Het beginontwerp van de tuin is van de hand van tuinarchitecten Mien Ruys en Hans Veldhoen. Een architectenkoppel dat in kringen van tuinliefhebbers bekendheid geniet. Mien Ruys was een van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw (1904-1999). Bärbel en Wiek zijn erg benieuwd of Petra de oorspronkelijke tekeningen nog heeft. Na enig spitwerk op zolder wordt de tekening gevonden (zie foto). ,,In dit basisontwerp zie je nog hoekjes voor de kinderen. Maar nu staat er geen plant van Mien meer in. Er is zoveel veranderd in dertig jaar. Het moet ook geen kijktuin zijn. Ik loop gewoon overal tussendoor.”

De originele tekening met het ontwerp van tuinarchitecten Mien Ruys en Hans Veldhoen.

Contact met de aarde

De tuin herbergt ook een aantal beelden. Soms wat overwoekerd en sommige zichtbaar langs de vijver. ,,Ik ben altijd vroeg op en dan ga ik in de tuin gewoon zitten kijken. Wat een rust én lawaai in de vijver met kikkers en vele bootsmannetjes. Ooit eentje meegekregen van een vriendin en nu zit de vijver vol. Het zijn onder water levende insecten die blijven drijven met een soort ballon.” Weer wat geleerd. De hele tuin is groen en gelaagd. ,,Het is vooral het contact met de aarde waar ik zo van geniet.”


 

Wie? Andrea Wieffering
Woont: sinds twee jaar in Castricum.

Ze vond een huis door middel van woningruil met iemand die van Castricum naar Amsterdam wilde. Andrea wilde dolgraag rustiger wonen in Castricum. Beide partijen zijn nu tevreden. ,,De tuin was compleet verwaarloosd en de schuttingen kapot. De tuin lag vol met tegels en was helemaal overwoekerd. Ik ben de operatie stenen breken gestart. Steeds een paar tegels eruit. Sommige rozenstruiken heb ik nog meegenomen van mijn balkon uit Amsterdam. Zo ook de acacia en die planten doen het hier ook goed. Als bemesting voor de tuin gebruik ik koffieprut en gebruikte thee. Voor het regenwater heb ik een regenton geplaatst en watergaten geboord. De regenton is nu leeg.”

Andrea Wieffering: ,,Ik ben een beginnende tuinder, maar ik vind het leuk om te doen en het is heel rustgevend.”

Kleigrond

,,Ik ben een beginnende tuinder, maar ik vind het allemaal erg leuk om te doen en het is heel rustgevend. Veel heb ik gratis gekregen van Meer Bomen Nu en bijenzaad via Team Nudge. Met dank aan alle vrijwilligers van die organisaties. Het is heerlijk om te kijken naar wat er allemaal groeit en bloeit en mijn vader geeft soms ook advies. Dit stukje Castricum, naast de polder, heeft kleigrond en daarom moet je flink spitten. Ik wil nog een takkenril maken zodat de egeltjes er tussendoor kunnen. Deze tuin ligt ook zo fijn op het zuiden.”

Plan maken

,,Als je zo’n verwaarloosde tuin aantreft is het misschien handig om een plan te maken wat je de komende jaren wilt bereiken”, adviseert de jury. Andrea en de jury speuren verder naar wat er allemaal groeit. ,,Spinazie en wat dit nu is … Salie? De magnolia is gesnoeid. Misschien te drastisch?”


 

Wie? Trix Grooff
Woont: sinds 2016 in Castricum met José

Trix vertelt dat een stukje van de oprijlaan veranderd is in een plantentuin. ,,Hoor je de hommels? Zo mooi! Alles is laat dit jaar omdat het zolang fris is geweest, maar van dat gezoem word ik weer helemaal blij. Alles komt nu op. De klaprozen, de bieslook, slangentongen.”

Trix Grooff: ,,Toen ik klein was, plantte ik al kastanjebomen die inmiddels zestig jaar oud zijn.”

Bijzondere gewassen

Trix is gepensioneerd en woont sinds 2016 met José in Castricum. Ze hebben het naar hun zin. Trix wijst ons de bloesems en de kweeperen. ,,Al bij de inrichting van de tuin hebben we rekening gehouden met het bestaande maaiveld en daardoor worden de bomen die er al stonden beschermd. Je merkt wel dat het zoute grond is hier. Ja, ik ben eigenlijk mijn hele leven bezig geweest met tuinieren. Toen ik nog heel klein was, plantte ik al kastanjebomen die inmiddels zestig jaar oud zijn. Ik vind dat we goed voor de aarde en dus ook voor onze tuinen moeten zorgen.” Ze laat ons een cocacola plant ruiken. Hmm.. Ja, dat bestaat dus echt. Zo ook de witte frambozen.

Regenwater gebruiken

,,Ik probeer een klimaatvriendelijke tuin te maken onder andere door in de tuin verschillende niveaus te maken. Het regenwater gebruiken we voor de tuin. Ook maak ik een stukje tuin met eetbare gewassen. We hebben tuinbonen en druiven. Al wordt er zo nu en dan veel opgegeten door de slakken. Planten die spontaan opkomen krijgen een plekje. Bijvoorbeeld de kaardebol.” De tuin heeft veel vogelhuisjes met zelf geknutselde constructies om de katten tegen te houden.

De natuurvijver wordt gevoed door regenwater uit de dakgoot met een moeraszone voor kikkers en padden en planten om het water te zuiveren. ,,De vissen in de vijver zijn er vanzelf gekomen. Gek he? Ik vermoed dat vogels af en toe wat laten vallen en zo is onze vissenpopulatie uitgebreid.” (foto’s: Ans Pelzer)