Natuurlijke tuinen in Castricum: de uitdaging (deel 4)

Castricum – De Castricummer is aangenaam verrast door de hoeveelheid enthousiaste reacties van lezers. Nieuwe inzendingen worden niet in behandeling genomen. Het worden er te veel voor jury en redactie om in de zomer nog allemaal te kunnen bezichtigen.

Door Ans Pelzer

Onze verslaggever is naar een aantal tuinen geweest. In september volgt de beoordeling. Deze week: de tuin van Jan Peter en Diana de Valk.

Diana en Jan Peter de Valk (foto boven) zijn gepensioneerd. In zijn werkzame leven was Jan Peter bestuurder van ziektekostenverzekeraar VGZ en Diana HR-directeur bij Huawei. Zes jaar geleden zijn ze tot groot genoegen vanuit de Beemster naar Castricum verhuisd. De kinderen zijn het huis uit.

Tuinieren zat er bij Jan Peter altijd al in. Ook in de drukke jaren van zijn werkzame leven. ,,Jan Peter is de tuinder en ik ben de kok”, vertelt Diana. En Jan Peter vult aan: ,,Dan heb ik een heel grote radijs gekweekt en Diana maakt er een gerecht mee.” Castricum hebben ze leren kennen via camping Bakkum. De een afkomstig uit de regio Zaandam/Amsterdam de ander uit ‘de rest van Nederland’. Jan Peter: ,,Ook in Gelderland had ik de naam van de ‘onbespoten boer’. Ik gebruikte nooit chemicaliën.”

In Castricum gearriveerd besloten ze een tuin te maken geheel in stijl met de omgeving. Het zou een duintuin worden. Helemaal ecologisch en waarin onder andere het regenwater gelijkmatig in de bodem wordt verspreid.

,,Ik vind het vooral superleuk om er mee bezig te zijn. Of het veel tijd kost? Och dat valt wel mee ik doe iedere dag wat. Het is ook leuk dat voorbijgangers vaker twee of drie keer kijken naar de tuin. We vinden de tuin en het uitzicht zo mooi dat we het ook niet alleen voor onszelf willen houden. Iedere dag genieten we ervan. We kunnen handen vol bessen plukken. Onze voortuin staat vol met brandnetels. Dat vindt niet iedereen mooi. Wij doen het voor de vlinders. Ik kweek ook mijn eigen zonnebloemen. Vorig jaar had ik er eentje van 2.75 meter. Ook is er een variëteit aan wilgen in de tuin te vinden.”

De duintuin bloeit op in het groen. (Foto: Jan Peter de Valk)