Natuurlijke tuinen in Castricum: de uitdaging (deel 3)

Castricum – De Castricummer is aangenaam verrast door de hoeveelheid enthousiaste reacties van lezers. Inzendingen worden vanaf heden niet meer in behandeling genomen. Het worden er te veel voor jury en redactie om in de zomer nog allemaal te kunnen bezichtigen.

Door Ans Pelzer

Onze verslaggever is naar een aantal tuinen geweest. In de komende edities geven we afwisselend een impressie van enthousiaste tuinders. In september volgt de beoordeling. Deze week: de tuin van Martin Jansen en een groen buurtproject.

Wie? Martin Jansen
Woont: met partner Simone en Boris (6) en Jasmijn (9) in Castricum

Naast zijn werk is tuinieren de grote hobby van Martin. Hij wijst me een aardbeien- boom aan. Aardbeienbomen komen van origine uit Griekenland en Turkije. De aardbeiboom als wintergroene struik. Deze verdraagt enkele graden vorst op een droge standplaats. ,,Ik wil geen saai grasveld in de tuin, maar alles wat groeit en bloeit op laten komen. Ik ken elk plantje in onze tuin. In de tuin staan kassen voor de schildpadden. Als het warm genoeg is lopen ze vrij door de tuin. Voor de schildpadden zijn de paardenbloemen een lekkernij en de schildpadden eten ook graag slakken. Vanwege de schildpadden is de achtertuin helemaal dicht gemaakt. Er kan niets in of uit. In de voortuin hebben we wel egeltjes. Elk stukje grond en elk plantje telt hier. In de voortuin staat een koekjesboom. Katsura is de Japanse benaming. In het najaar verliest de boom zijn blad en de afgevallen bladeren ruiken naar koek en kaneel. Vandaar dat deze boom in het Nederlands ook wel koekjesboom wordt genoemd. Mijn hobby’s zijn mediterrane planten en orchideeën. De Noord Amerikaanse orchideeën groeien hier in de tuin. Het is allemaal wel veel werk. Elke dag ben ik er wel een paar uur mee bezig. Maar ik geniet er ook van als alles weer netjes en klaar is. Als het gestormd heeft is het wel puinruimen.” De kinderen leren spelenderwijs ook het een en andere van de planten. Zoon Boris (foto boven) wijst een hartjesbloem aan en aan de loslopende schildpadden in de tuin zijn ze allang gewend.

Wie? Zes Castricumse huishoudens
Wat? Een gezamenlijke moestuin en groen buurtproject

De gezamenlijke moestuin van zes huishoudens. (Foto: Ans Pelzer)

Op een kille en regenachtige middag in mei bezoek ik een project waar gezinnen aan meedoen. Zodra ik er ben komen er van alle kanten kinderen en volwassenen aangelopen. Het is een buurtje. Aan een hofje met een stukje gemeentegrond zijn zes huishoudens bezig met hun ’tuin der lusten’. De kinderen plukten er eerder frambozen en er is al een aantal jaren aan gewerkt. De vaart kwam er goed in gedurende de herfstvakantie van 2020. Corona. Iedereen was aan huis gekluisterd de kinderen konden aan het werk in de tuin. ,,Toen we vroegen wie er wilde helpen kwamen de kinderen uit alle hoeken aangevlogen”, vertellen initiatiefnemers Marleen en Margreet. Voor de eerste aanplant van fruitbomen zorgde de gemeente. Het overige, de moestuinen, bloemen en struiken, verzamelden de buurbewoners allemaal zelf. Met weinig of geen middelen voor de aanschaf worden groenten en fruit verbouwd. Ieder gezin heeft een eigen groentebak. Van de peren maken ouders en oma’s stoofpeertjes. ,,Heerlijk”, aldus de kinderen. Het is een buurtproject geworden. Het hoogtepunt wordt gevormd door de hut die de kinderen maakten onder de struiken. Heel jonge- en wat grotere kinderen spelen er graag. De kinderen leren spelenderwijs welke vruchten je al dan niet mag plukken en welke groente je kunt eten.