Natuurlijke tuinen in Castricum (2)

Castricum – De Castricummer is aangenaam verrast door de hoeveelheid enthousiaste reacties van lezers. De jury gaat er nog een hele kluif aan hebben. Welke criteria gelden? Hoe vergelijk je een kleine tuin met een heel grote tuin?

Door Ans Pelzer

Onze verslaggever is naar een aantal tuinen geweest. In de komende edities geven we afwisselend een impressie van enthousiaste tuinders en opmerkingen en suggesties van de jury. Deze week: de tuin van Armanda Mul.

Wie: Armanda Mul (61)
Woont: samen met haar man in Castricum. Ze heeft twee volwassen dochters.

Armanda weet heel veel van bloemen, vlinders en insecten. Rap komen de oranje tipjes, de citroenvlinders, springbalsemien, zwarte helleborus en nog veel meer planten en insecten voorbij. Armanda praat gedreven over haar tuin en ze heeft zo’n 25 soorten helleborissen in haar tuin. Ze werkt met plezier in haar tuin en ja het is veel werk. ,,Ik vind het pas een tuin als je het hart van de persoon die het maakt erin ziet. Het is een hobby. We hebben ook veel vogels rondom de tuin. Buizerd, ransuil en de groene specht.  Er is een paddenpoeltje en diverse watertjes met salamanders en kikkers. Ook brandnetels hebben waarde, die laat ik achterin staan.  Heb je wel eens aan een pindakaasboom geroken?” Nooit – maar inderdaad: je ruikt pindakaas. ,,Op sommige plaatsen maak ik een hoekje met kleuren – geel, blauw of andere kleuren.” Ondertussen doen de katten hun best om iets uit de vijver te vissen. Maar nee, dat lukt niet. Of ze vogeltjes vangen? ,,Eigenlijk niet want de katten en de vogels kunnen hier alle kanten op omdat onze tuin grenst aan een park.”

Langs de straten van Castricum wordt ook volop getuinierd. Deze bloemenkar aan de Meester Ludwigstraat is daar een mooi voorbeeld van.
(Foto: Ans Pelzer)