Natuurlijke tuinen: een impressie van de jury

Castricum – De eerste vijf tuinen stonden in deze krant (edities 19 mei, 26 mei en 2 juni) en de jury, bestaande uit Bärbel Böhling en Wiek de Keijser, werd voorgesteld in de krant van 5 mei jl. Tijd om met de jury van gedachten te wisselen. Suggesties per tuin worden persoonlijk gedaan tijdens een bijeenkomst met alle participanten.

Door Ans Pelzer

Met enige schroom laat ik de jury mijn huis en tuin zien. Mijn tuin met veel zuring en Kaukasische vergeet-mij-nietjes, paardenbloemen, boterbloemen en zevenblad. Zo’n tuin waarvan ik dagelijks denk: ik zou er meer aan moeten doen. En wat zullen de mensen hiervan vinden? Maar ik krijg geen strafpunten.

De indruk van Bärbel en Wiek van de eerste vijf tuinen die we bezochten: ,,Het zijn allemaal unieke verhalen en unieke tuinen. Het bijzondere is dat we niet alleen de tuinen zien, maar ook de verhalen van de mensen horen. Dat is anders dan dat je alleen een foto van een tuin ziet. Het gaat leven door de enthousiaste manier waarop mensen erover praten. Mensen beginnen allemaal te glimmen als ze over hun tuin vertellen.”

Vorm van storytelling

Wiek: ,,De verscheidenheid is groot en steeds weer een verrassing. Er zijn grote en heel kleine tuinen. Het is een vorm van ‘storytelling’. Ik kan echt geen vinkjes zetten. We hebben wel criteria opgesteld, maar daarmee maak je het ook heel plat en los van het verhaal en de eigenaar.”

Bärbel: ,,Hoe verschillend de tuinen ook zijn, ze hebben het allemaal in hun vingers. Sommigen hebben een tuinplan en anderen helemaal niet. Alle tuinen die we zagen hebben heel weinig stenen. Groen zijn ze allemaal!”

Ecologische tuinen

Tuinders experimenteren met een ecologische tuin. Dat wil zeggen tuinieren in overeenstemming met zoveel mogelijk streekeigen beplanting en rekening houdend met insecten en andere kleine beestjes, regenwater laten infiltreren in de grond, geen gebruik van bestrijdingsmiddelen en als het kan gebruik maken van eigen compost.

Wiek:,, Het is leuk om te zien dat er tuinders zijn die door iets met rust te laten, bijvoorbeeld stukken gras minder vaak maaien, wilde plantjes als madeliefjes, paardenbloemen en klaver meer kans geven. Ook is mij opgevallen dat veel tuinders bewust met water omgaan. De ene heeft een natuurvijver die gevoed wordt met regenwater en de andere een al meer dan dertig jaar oud ingenieus regenwaterinfiltratiesysteem.”

Bärbel: ,,Prachtig is de afwisseling. We hebben ook klassieke tuinen gezien, waar veel werk wordt verzet om de tuin zo eruit te laten zien zoals de bewoners het graag willen. Het ‘beheersen’ van groen kan hele mooie decoratieve tuinen opleveren. Maar soms kan terug naar de natuur en het loslaten ook erg mooie tuinen opleveren.”

Wiek: ,,Al met al ben ik onder de indruk van alle fraaie tuinen in Castricum. Klassieke tuinen of de wat meer losgelaten tuinen. Eigenlijk vind ik een combinatie van die twee het allermooiste. Heel algemeen zouden we willen zeggen: als je de natuur de regie laat houden, gebeuren er soms schitterende dingen. De natuur heeft zo haar eigen plan en het vertrouwen erin vraagt soms ook wat lef. Maar als je durft mee te bewegen met je tuin en de ontwikkelingen begeleidt in plaats van beheerst word je vanzelf onderdeel van een groter geheel.”

Bärbel: ,,Het is eigenlijk een beetje zoals met kinderen: je kunt ze niet omvormen of er andere mensen van maken. Alleen meebewegen met wat er in de kinderen al zit en een beetje de juiste kant op proberen te duwen.”

En al na één lesje van Bärbel en Wiek kijk ik anders naar mijn tuin. Hé wat grappig wat is dat voor een bloemetje dat daar groeit? Dat voelt al heel anders dan ‘oei ik zou eigenlijk van alles moeten.’ De komende weken zal wethouder Falgun Binnendijk – onder meer verantwoordelijk voor bomen en groen – ons een paar keer vergezellen bij het bezoeken van de tuinen. Dat is volgende week te lezen en te zien in de krant. (Foto: Ans Pelzer)