Natuurfotograaf Peter Zwitser exposeert in De Oude Keuken

Bakkum – Tot en met 4 december exposeert de Castricumse natuurfotograaf enkele tientallen foto’s in restaurant De Oude Keuken. Kijkend naar de beelden van de fotograaf wordt direct duidelijk waar zijn belangstelling vooral naar uitgaat: de zee, ruige kusten en eilanden met de daarbij behorende vogels en zoogdieren.

Vooral de grootste zeevogel van de noordelijke Atlantische Oceaan, de Jan van Gent met zijn prachtige tekening rond kop en snavel, is op deze expositie ruim vertegenwoordigd. Als portret in klein formaat op dibond en in volle vlucht langs verlaten kustlijnen in groot formaat op canvas. Daarnaast geven papegaaiduikers, dolfijnen, orka’s en ijsberen met jongen op het pakijs rond Spitsbergen een fraai beeld van de gebieden die Zwitser graag bezoekt.

Shetlands

De Shetlands bezocht hij vele malen en dit is de plek waar hij in 1969, toen werkzaam voor de Engelse Vogelbescherming, begon met fotograferen van zeevogels. In de jaren daarna kwam hij nog vijftien keer terug, privé en als reisleider van vogel-/natuurreizen. Sinds zijn eerste bezoek aan der Shetlands, zijn tweede thuis, ontstond een soort eilandverslaving, zodat in de jaren daarna dan ook alle Noord-Atlantische eilanden vanaf de Azoren tot Spitsbergen bezocht werden, waaronder Madeira, de Canarische Eilanden, Orkney, de Shetlands, de Hebriden, de Faröer, de Lofoten en Jan Mayen.

Nog meer eilanden

Later werden ook bezoeken gebracht aan de Falklands en Antarctica en ook aan de Koerillen, de Commandeur eilanden en Pribilofs in de noordelijke Stille Oceaan en Beringzee, tussen Kamchatka en Alaska. Naast zeevogels worden ook enkele beelden getoond uit de duinen van Noord-Holland met zandverstuivingen bij Bergen aan Zee en ijsvogels en wilde zwanen in het Castricumse duin. Peter Zwitser is als fotograaf autodidact en heeft meer dan 35 jaar gewerkt als biologiedocent aan het Jac. J. Thijsse College in Castricum. Zijn vrouw Margreet vergezelde hem op vele natuurreizen naar onder meer Alaska, Afrika, Suriname, Canada, Hawaii, Spitsbergen en vrijwel alle Europese landen.

Sony World Photography Award

In 2002 werd één van zijn beelden gekozen uit 40.000 inzendingen en eindigde bij de laatste drie van de Sony World Photography Award. Dit beeld van een over een spleet in het pakijs springende jonge ijsbeer is op de expositie te zien. De laatste jaren blijft de camera vaker thuis en is de kijker weer het belangrijkste waarnemingsinstrument. Peter komt dagelijks in de duinen en kijkt nog steeds over zee, op zoek naar die ene albatros. Meer van zijn werk is op www.pbase.com/peterzwitser te zien. Alle werken kunnen zowel op dibond als op canvas geleverd worden. Restaurant De Oude Keuken is gevestigd aan de Oude Parklaan 117. (Foto: Peter Zwitser)