Na 65 jaar huwelijk is de chemie tussen Kees en Netty Bank nog steeds uitstekend

Castricum – Afgelopen woensdag vierden Kees Bank en Netty Bank-Kapelle hun briljanten huwelijksfeest. Ze kennen elkaar al vanaf de lagere school. Toch duurde het nog flink wat jaren voordat zij elkaar het jawoord gaven. Daarvoor was het overspringen van een vonk niet nodig. Het is de chemie die ze verbindt.

Door Henk de Reus

Kees (89) en Netty (86) komen beiden uit een katholiek gezin met zes kinderen. De wieg stond voor beiden in Wormerveer. De vader van Kees was chemisch analist. Hij werkte bij Westzaan. Netty’s vader werkte ook bij Westzaan, maar dan als timmerman.

Hockeystick

Kees kent Netty al vanaf de lagere school. Kees zat drie klassen hoger. Na de lagere school ging Kees naar het R.K. Lyceum in Alkmaar. Netty volgde hem drie jaar later. Beiden reisden ze dagelijks per trein van Wormerveer naar Alkmaar. Hier kwamen ze elkaar regelmatig tegen. Van verkering of verliefdheid was toen nog geen sprake.

Toen Netty veertien jaar was, behaalde ze zulke goede rapportcijfers dat haar ouders haar een hockeystick cadeau gaven. Zodoende kon zij meedoen aan hockeywedstrijden die op het lyceum werden gehouden. Netty: ,,Dat was voor m’n ouders best een rib uit het lijf, want m’n vader verdiende in die tijd zo’n € 40 per week, terwijl hij voor de hockeystick € 20 moest neerleggen. Ik had ouders die alles voor hun kinderen over hadden.’’ Kees vroeg de hockeystick van Netty een keer te leen toen hij met het schoolhockeyteam mocht meespelen. De stick van Netty bracht geen geluk, want zijn hockeyteam kreeg flink klop.

Verkering

Het duurde nog een poosje voordat de verkering ‘aan’ raakte. Kees: ,,In het laatste schooljaar schoot ik op eerste paasdag bij het verlaten van de kerk Netty’s moeder aan. Ik vroeg haar of Netty met mij mee mocht naar de bioscoop. Op dat moment draaide de film ‘The third man’ in het Tuschinski theater. Deze wilden we graag zien.’’ Hij kreeg groen licht en tweede paasdag werd zodoende hun eerste uitje. Het werd het begin van hun verkering. Kees weet niet precies meer waardoor hij op Netty viel. Netty frist zijn geheugen wat op. ,,Je viel op m’n pijpenkrullen, want toen ik deze na verloop van tijd liet afknippen was je not amused.’’ Kees knikt bevestigend.

De verkering is wel enkele keren uit geweest. Kees miste dan na verloop van tijd ‘zijn Netty’ en zocht haar weer op. Hij voelde kennelijk aan dat hij dit meisje niet moest laten lopen. De klik was er vooral door hun gezamenlijke interesses, zoals zeilen.

Loopbaan

Kees studeerde in 1956 af in wis- en natuurwetenschappen met als hoofdvak scheikunde. Op 1 juni 1957 gaven Kees en Netty elkaar het jawoord. Netty herinnert zich nog dat het die dag prachtig weer was. Na de bruiloft reed men in colonne naar de Stadionweg in Amsterdam. Hier had het stel enkele kamers gehuurd, want een woning was in die tijd nauwelijks te krijgen. Hier werden ook de eerste twee kinderen geboren. Later volgden er nog drie. Inmiddels is het echtpaar twaalf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen rijker.

In 1960 verhuisde het stel naar Wormerveer. Kees deed toen al promotieonderzoek en mocht zich in 1962 ‘doctor Kees’ noemen. In 1963 kreeg hij een baan bij AKZO en verhuisde het gezin naar Arnhem. In 1969 betrok men een woning in Castricum omdat Kees inmiddels bij de GGD in Amsterdam werkte. Later trad hij in dienst bij het Gemeentelijk Milieu-laboratorium in Amsterdam. Hier werkte hij tot aan zijn pensioen. Door zijn banen in de chemie trad Kees in de voetsporen van z’n vader.

Netty volgde na het lyceum een avondopleiding als analist en werkte tot 1958 als chemisch analist op een laboratorium. Toen er kinderen kwamen stopte ze met werken.

Gezondheid

Met de gezondheid van Netty gaat het goed. Kees brak anderhalf jaar terug tijdens een val zijn heup. Na drie operaties kon het revalidatietraject beginnen. Hij loopt elke dag twee keer met z’n rollator een straatje om. Netty verzorgt Kees van vroeg tot laat. Daarnaast houdt ze het huis bij en doet ze de boodschappen. Het blijkt soms een hele opgave, maar ze doet het met liefde. Hun mentale gezondheid is nog pico bello. De chemie tussen beiden blijkt nog steeds goed te werken. Hoe kan het ook anders als je beiden een scheikundige achtergrond hebt?

Afgelopen zaterdag vierden Kees en Netty het 65-jarig huwelijksfeest met een diner bij Van der Valk. Alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen waren hierbij aanwezig. (Foto: Henk de Reus)