Muzikale, poëtische theatervoorstelling over mentale gezondheid

Bakkum – Het locatietheatergezelschap tgLAVA is terug boven het Noordzeekanaal. Afgelopen oktober en november speelden theatermakers Jiske Gunkel, Marije Scheerder en Liesbeth Rood samen met muzikanten Timon Koomen, Marc Alberto en Yung Tuan Ku plus dertig figuranten veertien  uitverkochte voorstellingen in het Seinwezen in Haarlem. In de donkere, depressieve weken van januari en februari brengen ze de voorstelling Kolder naar het Duin & Boschterrein. Voor hun dertiende productie doken de makers van tgLAVA in de wondere wereld van de bovenkamer. Kolder is een muzikale, poëtische en tragikomische productie over mentale gezondheid. Een locatievoorstelling in samenwerking met Het Dolhuys|Museum van de Geest en de Parnassia Groep. Voor Gekke Henkies, Tikkende Lotjes, Idioten, Krankzinnigen en ‘heel normale’ mensen.

De inspiratie voor de nieuwe locatievoorstelling haalden de makers van tgLAVA uit de geschiedenis van de vijfde wachtkamer op het station in Haarlem. Dit station was het eerste en lange tijd het enige station met een wachtkamer speciaal voor de idioten en krankzinnigen. Voor iedereen een eigen wachtkamer, een eigen hokje. Dat is wel zo overzichtelijk en makkelijk, toch? Maar wie bepaalt in welk hokje jij thuishoort? Wil je wel in dat hokje worden geplaatst? Wanneer ben je gek of afwijkend? En is dat wel zo erg? Zit niet aan iedereen wel een steekje los? Pas jij dan niet in de maatschappij of past de maatschappij gewoon niet bij jou? Oh, en hoe ziet een compleet ‘normaal’ mens er eigenlijk uit? Is die dan gelukkig(er)? Kolder is een collage-voorstelling, een associatieve reis door de geschiedenis van de psychiatrie, de hoofden van mensen met mentale kwetsbaarheden en onze eigen ‘kolder’.

Er zijn voorstellingen op 2 februari (20.00 uur), 3 februari (16.00 en 20.00 uur) en 4 februari (16.00 uur) in restaurant De Oude Keuken aan de Oude Parklaan 117. Kijk op https://events.flextickets.nl/event/tglava-kolder voor kaarten en overige informatie.

Op de foto:
Een scène uit de voorstelling Kolder. (Foto: Michel Bosch)