Muziek maken bij Emergo, doe je mee?

Castricum – De bekende neuropsycholoog Erik Scherder heeft het in zijn tv-programma’s verschillende keren uitgelegd: muziek maken is goed voor de hersenen. Bij muziekvereniging Emergo weet men dat al meer dan honderd jaar. Maar muziek maken bij Emergo is ook gewoon erg leuk. Daarom start de vereniging bij voldoende aanmeldingen in samenwerking met de muziekschool van Toonbeeld vanaf september weer met beginnersgroepen voor de jeugd.

Kinderen vanaf groep 2 (5-6 jarigen) kunnen zich aanmelden voor de Notenkrakers. In vijftien lessen maken ze op woensdagmiddag op een speelse manier kennis met muziek, ritmes en samen spelen. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zich aanmelden voor de blazersklas of de slagwerkklas. In de slagwerkklas maken ze in tien lessen op maandagmiddag niet alleen kennis met het drumstel en pauken, maar ook met melodische slagwerkinstrumenten zoals de marimba en xylofoon. In de blazersklas leren ze in vijftien lessen op donderdagmiddag het begin van muzieknoten lezen, tellen en samen spelen. Dat doen ze op een blokfluit, want hiermee kun je al gelijk goed muziek maken. Ook maken ze tijdens de blazersklas kennis met de instrumenten die in de orkesten van Emergo gebruikt worden.

Instrument naar keuze

Na de blazersklas of slagwerkklas kunnen de kinderen overstappen op een instrument naar keuze. Dat instrument krijgen ze van Emergo in bruikleen, zo lang de voorraad strekt. De kinderen krijgen dan wekelijks les bij Toonbeeld en zodra ze het instrument een beetje beheersen gaan ze al meespelen in het opstaporkest van Emergo. In het opstaporkest oefenen ze elke week op leuke muziek onder leiding van een dirigent. Natuurlijk wordt die muziek tijdens concertjes uitgevoerd voor publiek, want ook podiumervaring is een leuk onderdeel van samen muziek maken. Ook als je al wat ouder bent, ben je bij Emergo natuurlijk van harte welkom om een instrument te leren bespelen. Neem contact op via info@emergo.org om de mogelijkheden te bespreken of bel met Maaike Pannekeet: 0251 653231 (na 19.00 uur). Op de websites www.emergo.org en www.toonbeeld.tv is veel achtergrondinformatie over de muzieklessen van Emergo te vinden. (Foto: Nico Lute)