Mozaïekbank in tijden van corona

Castricum – Na de oproep van Judith Lang in deze krant om mee te helpen om in deze coronatijd een bank met mozaïeken te bekleden, mag het resultaat er zijn. Het fraaie kunstwerk werd afgelopen donderdag geplaatst tegenover het station vlakbij de Burgemeester Mooijstraat.

Door Hans Boot

Een half jaar geleden kreeg Judith Lang, die onder andere de mozaïekbank bij de rotonde aan het eind van de Torenstraat maakte, het idee om een dergelijke bank te vervaardigen met behulp van de Castricumse inwoners: ,,Ik heb dit aan de gemeente voorgesteld, omdat ik depressief werd van het coronavirus. Het duurde even voordat ik antwoord kreeg, maar op 18 juli kon ik met veel vrijwilligers aan de klus beginnen, waarbij iedereen een hart mocht mozaïeken. Met het resultaat ben ik dik tevreden, omdat het in goede sfeer is gelukt. De jongste deelnemer was 5 jaar en de oudste 85.”

Kracht

Tamara Roos, cultuurcoach van de gemeente, is ook erg enthousiast over het initiatief en het eindproduct: ,,Ik heb kunnen ondersteunen bij het vinden van een geschikte werkplaats voor het mozaïeken, namelijk de voormalige Bakkerij. Het vervoer daar vandaan was nog een hele klus, want de bank weegt maar liefst 2000 kilo. Voor plaatsing hebben we voor deze locatie gekozen, omdat reizigers die van het station komen en het dorp ingaan, het kunstwerk meteen zien staan. De gemeente heeft gezorgd voor de financiering van materiaal en de plaatsing. Al het werk is door vrijwilligers gedaan en dat is de kracht van dit project: mensen in Castricum die niet bij de pakken neer gingen zitten in een moeilijke tijd, maar elkaar opzochten om in verbinding te blijven. Het bankje is daar een blijvend voorbeeld van.”

Joke Claase is een van die vrijwilligers en zegt als ze op de bank heeft plaatsgenomen: ,,Ik heb er met heel veel plezier een bijdrage aan mogen leveren. Met behulp van mijn dochter en kleindochter heb ik één hart gemaakt en zelf nog eens drie. Daarna heb ik met anderen de bank opgevuld met zwarte stenen en ook geholpen met voegen.”

Op de foto:
Links kunstenares Judith Lang en rechts Joke Claase. Foto: Hans Boot