Monument voor het nooit vergeten kind onthuld

Castricum – Op initiatief van een inwoonster uit Castricum heeft de gemeente door een kunstenaar een monument laten maken voor het herdenken van overleden kinderen die geen eigen plekje hebben op de begraafplaats Onderlangs. Het monument werd afgelopen maandag in het bijzijn van veel belangstellenden onthuld door burgemeester Toon Mans en de initiatiefneemster.

Door Hans Boot

Nog niet zo lang geleden was er vaak onvoldoende aandacht voor de geboorte van een kind dat vlak voor of na de geboorte overleed. Het werd doorgaans snel weggehaald bij de ouders en zonder al teveel respect begraven. Dat overkwam de Castricumse Elles Lips die in september 1979, na een gecompliceerde zwangerschap, haar zoontje maar drie uur oud zag worden. Omdat een begrafenisondernemer de ouders onvoldoende informeerde over de mogelijkheden van begraven, werd het kind op Onderlangs in een algemeen gemeentegraf gelegd dat binnen een aantal jaren werd geruimd zonder de ouders daarvan in kennis te stellen.

De ouders misten daarna een plek om te rouwen en vroegen een paar jaar geleden aan beheerder Miel van de Velde van Onderlangs of er een gedenkteken zou kunnen komen voor het ‘stilgeboren’ of nooit vergeten kind. Hij pakte dat idee direct op en slaagde erin dat de gemeente opdracht gaf aan Natuursteenbedrijf Haker voor het maken van een kunstwerk, waarvoor Miel samen met zijn collega Astrid van der Hoek een fraai ontwerp maakte. Ruim van te voren werd er al een plek achter de aula en onder een magnoliaboom ingericht voor het monument dat maandag werd geplaatst en onthuld.

‘Altijd’

Burgemeester Mans stond als eerste stil bij de plechtige gebeurtenis en zei: ,,Dit monument, dat is gemaakt voor deze plek om kinderen te herdenken die ons veel te vroeg zijn ontvallen, staat symbool voor de onuitwisbare impact die zij hebben gehad in ons leven. Het is speciaal gemaakt in de lokale sfeer van Castricum: het beeld van strand en zee, met aan de overkant het lichtpuntje dat voor iedereen anders zal oplichten. Laten we elkaar steunen en hier op een speciaal hoekje op onze begraafplaats stilstaan bij de liefde en het verlies. Wat mooi dat dit soort initiatieven ontstaan vanuit onze inwoners.”

Daarna kreeg Elles het woord. Zij blikte in het kort terug op het overlijden van haar zoontje vlak na de geboorte en wat er daarna fout ging rondom en na de begrafenis. Elles bedankte de burgemeester en de beheerder van Onderlangs en droeg een passend gedichtje voor met de titel ‘Altijd’, dat eindigt met de woorden ‘Jouw naam zal altijd in ons hart staan’. Vervolgens mocht ze samen met Toon Mans het gedenkteken onthullen door de gemeentevlag te verwijderen. Het monument is een prachtige aanwinst voor de Castricumse begraafplaats en zorgt ervoor dat er geen enkel kind na zijn overlijden meer vergeten hoeft te worden. (Foto: Hans Boot)