‘Mogelijk Europese School op Vitesse-terrein’

De voetbalvelden van Vitesse worden genoemd als mogelijke vestigingsplaats voor de Europese School. Volgens wethouder Ron de Haan voldoet Castricum aan alle criteria om de internationale school naar de gemeente te halen.

Een intercity-station, sportclubs en een zwembad – allemaal eisen die gesteld worden aan de vestigingslocatie van de Europese school. ,,Dat hebben we allemaal. Talloze sportclubs, een goede rugbyclub, een zwembad…” Volgens De Haan biedt de komst van een Europese School ook kansen voor de gemeente. Een gelijkvloerse spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg bijvoorbeeld. ,,Brengen en halen, daar gaat het over. Als wij de school hier bouwen kan daar iets tegenover staan.”

‘Vitesse hoeft niet weg’
De Haan benadrukt dat het om een locatieverkenning gaat en dat er ruimte blijft voor Vitesse. ,,Die hoeft daar niet weg, dat staat als een paal boven water.” De Haan zegt in gesprek te gaan met sportclubs, scholen en de gemeente. ,,Ik wil onderzoeken of er voldoende draagvlak is.”

‘Dichter bij Amsterdam’
De Europese School is al jaren gevestigd in Bergen maar moet daar weg. De EU en het ministerie willen de school dichterbij Amsterdam hebben. Naast Castricum staan ook Zaandam en Alkmaar op de lijst met potentiële locaties. Volgend jaar moet daar meer duidelijkheid over komen. De Europese School geeft onderwijs aan zo’n zeven- tot negenhonderd leerlingen tussen de vier en achttien jaar oud. De meeste kinderen komen uit het Verenigd Koninkrijk. Hun ouders werken als expats in ons land en verblijven vaak voor enkele jaren in Nederland.

Beeld: Pixaby