Missie wandelaars volbracht; bijna 22.500 euro voor Praethuys

Regio – Ze vonden het heerlijk om mee te maken en hadden nog wel twintig kilometer door kunnen gaan. De ‘wandelmusketiers’ hebben hun missie volbracht. De sponsorwandeltocht de ‘50 van Alkmaar’ is zonder problemen verlopen en met een gigantische opbrengst voor Het Praethuys: maar liefst bijna 22.500 euro is toegezegd voor de vijf wandelaars, onder wie Hans Maarten Parigger uit Castricum.

Het zou wat overdreven zijn om hier te refereren aan ds. Martin Luther King met zijn legendarische speech met daarin de woorden ‘I had a dream…’ Bovendien, díe droom is nog altijd geen werkelijkheid. Maar dat je ook op wat bescheidener schaal kunt dromen en dat die dromen dan wél kunnen uitkomen, bewezen deze vijf wandelaars. Naast Hans Maarten Parigger waren dat Martin de Graaf uit Egmond-Binnen, Harry van de Kuijt en Inico Geels uit Alkmaar en Cees Geerlings uit Zwaag. Bij hun aankomst bij de Grote Kerk in Alkmaar afgelopen zaterdag werden de lopers voorafgegaan door een doedelzakspeler vergezeld van – hoe kan het anders – een zestal Alkmaarse kaasdragers. Ze waren om 04.30 uur ’s morgens gestart bij de Rekerbrug in Alkmaar en op hun route werden nagenoeg alle dorpen binnen de gemeente Alkmaar aangedaan.

Finish

Rond 15.45 uur kwamen de lopers aan bij de finish die bij de Grote Kerk was aangelegd. Eenmaal binnen viel de mannen een groots onthaal en veel waardering ten deel. Zeker toen eenmaal duidelijk werd dat de opbrengst zó groot was, steeg het respect. De met de hand ingevulde cheque werd van achter naar voren ingevuld en toen eenmaal het vierde cijfer voor de komma was verschenen – een 2 – dacht menigeen dat het bij 12.356 euro zou blijven. Echter, het eerste cijfer werd ook een 2, dus 22.356 euro. Het was even stil en toen weerklonk een daverend applaus door de kerk. Ook penningmeester Jaap Hoogland van Het Praethuys wist niet goed wat te zeggen bij de ontvangst van de symbolische cheque. Het was al met al een toch wel wat emotionele bijeenkomst daar in de Grote Kerk. Niet zo gek, gezien het onderwerp en de aanleiding. De tocht er naartoe – letterlijk en figuurlijk – was het echter allemaal dan waard geweest. Het welverdiende biertje na afloop smaakte de mannen goed. (Tekst: John de Waard / Foto’s: aangeleverd)