Minicampings optimistisch over nieuwe seizoen

Castricum – Uit onderzoek is gebleken dat 45 procent van de Nederlanders eraan denkt om de vakantie dit jaar in eigen land door te brengen. Onzekerheid over het coronavirus is hier de oorzaak van. Vakantieparken en campings constateren een toenemend aantal boekingen. Merken de plaatselijk minicampings hier ook wat van?

Door Henk de Reus

Het coronavirus zorgde er vorig jaar voor dat de minicampings in Castricum, Akersloot en Limmen een dramatische start maakten. Links en rechts werd er van alles aan gedaan om de campings coronaproof te maken. Pas toen de lockdown afliep begon het seizoen wat op gang te komen. Dit maakte het eerdere omzetverlies echter niet goed.

Boekingen

Omdat corona nog steeds rond waart en onduidelijk is of vakantie in het buitenland verantwoord is kiezen veel mensen ervoor om de vakantie in eigen land door te brengen. Vakantieparken en grote campings in Nederland merken dit. Er worden minstens zoveel boekingen gedaan als vóór de coronacrisis en vaak is zelfs een toename te zien. Ook de meeste eigenaren van de lokale minicampings geven dit aan. De maand april is het op alle campings nog tamelijk rustig, maar vanaf de maand mei nemen de boekingen flink toe. Hemelvaartsdag en het pinksterweekeinde zijn nagenoeg overal volgeboekt. Dit geldt ook voor de periode vanaf juni tot half augustus. Toch merken enkele campings op dat mensen soms nog pas op de plaats maken.

Pas op de plaats

Huub van Diepen (De Sleutelhoeve): ,,We merken wel dat mensen wat voorzichtig zijn. Ze vragen soms welke maatregelen we hebben getroffen en of ze hun geld terug kunnen krijgen als hun vakantie door corona onverhoopt niet door kan gaan.” Jacqueline Welboren (De Westert) zegt om die reden geen aanbetaling bij een reservering te vragen. Een van de campinghouders merkt op dat een buitenlands echtpaar een eerdere boeking ongedaan heeft gemaakt omdat het na terugkomst in het thuisland eerst een periode in quarantaine moet en opdraait voor de kosten van een coronatest.

Vaccinatie

Ook Wilma Veldt (Ormsby Field) merkt onzekerheid bij de gasten. ,,Sommigen zijn terughoudend omdat zij niet met zekerheid weten of zij zijn ingeënt in de periode waarvoor zij willen boeken. Gerard Swart (De Boekel) en Evelien Twisk (De Hooiberg) herkennen dit. ,,Er zijn mensen die een eerder geboekte periode om die reden naar een later moment hebben verplaatst”, aldus de laatste.

In eigen land

Gerard Swart signaleert meer boekingen dan andere jaren omdat mensen een vakantie in eigen land kennelijk veiliger vinden. Hij merkte het afgelopen seizoen dat er behoefte bestond aan privé sanitair-units. Swart: ,,Ik liet er om die reden vijf plaatsen. De energie wordt onttrokken aan zonnewarmte. Er is veel belangstelling voor de units.” Nathalie Adrichem krijgt dit jaar gasten die vóór corona altijd op vakantie naar Frankrijk gingen. Vanwege het virus kozen zij er vorig jaar voor om in Nederland te blijven. ,,Het is ze toen zo goed bij ons bevallen dat ze dit jaar weer bij ons geboekt hebben.” Al met al lijkt het er dit jaar goed uit te zien voor de campingeigenaren. Hiermee kunnen zij de herinnering aan het vorige seizoen hopelijk snel achter zich laten. (Foto: aangeleverd)