Mijlpaal voor Piet Raa (89): trimmend de hele wereld rondgelopen

Castricum – Piet Raa bereikt vandaag de respectabele leeftijd van 89 jaar. Die hoge leeftijd weerhoudt hem er echter niet van om nog altijd regelmatig de trimschoenen aan te trekken en te gaan hardlopen. Twee keer per week, om precies te zijn. De gelopen afstanden houdt nauwkeurig bij in een schrift en volgende week bereikt hij een bijzondere mijlpaal. Dan heeft hij namelijk net zoveel kilometers gemaakt als de aarde rond is. Zijn familie is bijzonder trots op deze prestatie.

Slagerszoon Piet Raa kwam in Sijbekarspel ter wereld, maar verhuisde later naar West-Knollendam. Daar heeft hij jaren gewoond en daar leerde hij ook zijn vrouw Annie kennen. Inmiddels woont het echtpaar alweer meer dan dertig jaar in Castricum. In Zaanstad verzorgde Piet de administratie voor een garagebedrijf, tot hij op 61-jarige leeftijd met pensioen ging. Dat was ook het moment waarop hij begon met hardlopen. Zijn dochter Jenny vertelt: ,,Sportief is hij altijd al geweest. In zijn jonge jaren heeft hij bijvoorbeeld in Italië rondgefietst.’’

Hartinfarct

Twintig jaar geleden werd Piet getroffen door een hartinfarct. Daardoor was het voor hem enige tijd niet mogelijk om het hardlopen te blijven volhouden, maar uiteindelijk pakte hij de draad weer op. Toen nog drie keer in de week, inmiddels is dat gereduceerd tot twee keer in de week, maar nog altijd met even veel enthousiasme. ,,Een mooi voorbeeld voor iedereen’’, vindt Jenny. Zelf is ze ook een fanatiek hardloopster. Ze vertelt: ,,Soms kom ik mijn vader tijdens het hardlopen onderweg toevallig tegen. Dan ben ik zo trots op hem!’’

Jenny, haar tweelingzus Jacky en hun jongere broer Remko hebben vooral veel waardering voor zijn doorzettingskracht en positieve levenshouding. ,,Zijn motto is dat je elke dag weer opnieuw kunt beginnen. En je moet een beetje mazzel hebben in je leven’’, zegt Jenny. Ze hoopt dat vader Piet in goede gezondheid nog vele kilometers door Castricum en omgeving mag maken.

Op de foto:
In de jaren 90 stond Piet Raa nog aan het begin van zijn hardloopcarrière. Eén van de uitdagingen die hij volbracht was hardlopend deze kilometerslange brug in San Francisco te trotseren. (Foto: aangeleverd)