Miettinen schiet Vitesse naar koppositie

Castricum – Ondanks een door afwezigheid van Milo Cremers, Rik Beentjes en keeper Tom Laan (allen (vakantie) nogal gewijzigde formatie leverde Vitesse een puike prestatie door runner-up Fortuna W. met 0-2 te verslaan. Waar vorig seizoen een 0-1-voorsprong niet over de streep getrokken kon worden en in de laatste tien minuten zelfs nog werd verloren, was het dit keer Vitesse dat ver in de blessuretijd de zege wél veilig wist te stellen. Grote man daarbij was de zeer actieve spits Mika Miettinen, die beide treffers voor zijn rekening nam.

Vitesse startte met Jaap Menick in het centrum van de verdediging naast Jasper Rutgers en die voelde zich heel comfortabel op die positie. Vooral de eerste twintig minuten speelde de ploeg prima en dat leidde tot een drietal flinke kansen. Eerst kopte Rick Tolsma net naast na een prima voorzet van Marc Blaas na een aanval over rechts. Vervolgens zag de linkerspits een hard schot van hem rakelings voorlangs gaan en een derde schot op doel werd een prooi voor de keeper. Maar na die beginfase kroop de thuisploeg wat meer uit de schulp. Na zo’n half uur spelen viel pas de eerste echte doelpoging van Fortuna te noteren. De laatste vijf minuten voor rust waren echt spectaculair en waren beide ploegen dicht bij een voorsprong. Eerst behoedde Davy de Back, die Tom Laan prima verving, met een safe Vitesse voor een achterstand en zag kort daarna een hachelijke situatie voor zijn doel maar net goed aflopen, En aan de andere kant ging een hard schot van Sil Jonker rakelings over het doel.

Tweede helft

Na een tamelijk lange rust was het meteen raak. Martijn Kuijs wist bij een prima aanval vanaf de aftrap Mika Miettinen in scoringspositie te brengen en die aarzelde geen moment: 0-1! Nadat eerst over en weer wat scoringskansen te zien waren waarbij Mika Miettinen zich nadrukkelijk liet gelden, wist de thuisploeg toch meer en meer het initiatief te pakken. Dit ook omdat Vitesse net het jeugdige middenveld de bal niet of nauwelijks meer in de ploeg wist te houden. Rond de 70e minuut werden daarom verse spelers ingebracht met Max Lodewijks, die zijn rentree daarmee maakte na een langdurige blessure, en Luuk te Broek. Nadat eerst nog een tweede doelpunt wegens offside werd afgekeurd verscheen laatstgenoemde na een mooie aanval door het midden vanaf rechts vrij voor de keeper, maar die wist zijn harde inzet te keren. Gesteund door het publiek nam de dreiging van Fortuna steeds verder toe maar net zoals anders wist de verdediging grote kansen te voorkomen. Nadat Mika Miettinen in de blessuretijd eerst nog een fraaie omhaal net over de lat zag vliegen wist hij in de 95e minuut alsnog de beslissende treffer binnen te schieten.

Door het verlies van Kolping Boys deelt Vitesse nu de koppositie samen met de ploeg uit Oudorp en AGB. Maar daarbij aangetekend dat De Dijk nog een duel tegoed heeft en slecht één punt minder heeft dan deze top-3. Komende zondag krijgt Vitesse VIOS op bezoek, dat dit weekend koploper Kolping met 2-1 wist te verrassen! (Archieffoto: Bos Media Services)