Michel Agterberg kwam, zag en won

Akersloot – Mountainbiker Michel Agterberg uit Heiloo heeft, na jaren van afwezigheid, direct zijn stempel gedrukt op het wedstrijdverloop in de wekelijkse donderdagavondrit op sportcomplex De Cloppenburch. In het verleden was Agterberg ook vaak de smaakmaker bij de wedstrijden van de Kids and Parents Bikeschool (KPB), eerst in Alkmaar, later Limmen en nu Akersloot. Zijn laatste deelname dateerde alweer van ongeveer drie jaar geleden, maar deed hem in contact komen met een boom om vervolgens uit het zicht te raken en niet meer aan de start te verschijnen.

De reden voor zijn hernieuwde kennismaking is wellicht zijn liefde voor technisch snelle parcoursen en aan die eigenschappen wordt hier voldaan. Toch bleef de vraag of Agterberg het sterk verbeterde parcours nog wel kon verteren na die lange afwezigheid. Maar meteen na een aantal verkennende omlopen onder begeleiding bleek al snel dat hij het kunstje niet verleerd was.

Na de start van het echte spelletje maakte Dave van Kuilenburg zich los van de rest met zijn maatje van weleer Agterberg in zijn wiel. Voor de winnaar van vorige week Ron Boendermaker bleek het tempo toch te hoog: hij moest zich solo zien te handhaven op plek drie. Daarachter streed het duo Vincent Beentjes/Walter van Kuilenburg voor de troostprijzen. Kop over kop maakten Van Kuilenburg/Agterberg hun voorsprong onoverbrugbaar, waar misschien Boendermaker nog de illusie had het gat te kunnen overbruggen.

Naar de kant

Plotseling ging Boendermaker naar de kant om vervolgens zijn weg weer te vervolgen en daarna definitief zijn optreden te staken. Of het bij Ron Boendermaker een mentale kwestie tot het besluit om uit te stappen was; volgens eigen zeggen niet. De oorzaak bleek hem te zitten om te gaan te sleutelen aan zijn verzet en dit geen succes was. Frappant detail: het aandacht geven aan technische zaken leidt niet altijd tot succes, maar in dit geval tot het van de kant af moeten bezien van het verdere verloop.

Het geen onderhoud geven aan de remmen na een strandtraining met veel slijtage tot gevolg, leverde Dave van Kuilenburg wel een tweede plek op, maar er had bij werkende remmen meer in gezeten. Dat goede remmen cruciaal zijn en in de finale geen valpartij tot gevolg hoeft te hebben, leerde Dave van Kuilenburg, maar onthield de toeschouwers wel van een spannende eindsprint.

Uitslag:

1. Michel Agterberg, Heiloo; 2. Dave van Kuilenburg, Heiloo; 3. Vincent Beentjes, Castricum; 4. Walter van Kuilenburg, Akersloot; 5. Barry Schrama, Akersloot; 6. Vincent Tiebie, Akersloot; 7. Piet Veldt, Akersloot.