Metallica dreunt door bij SV Vredeburg

Limmen – Op vrijdag 28 april speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 27, de op-één-na-laatste ronde van het schaakseizoen. Komende vrijdag wordt alles duidelijk voor wat betreft het clubkampioenschap en de overige plaatsen op de ranglijst.

Koploper Bert Hollander zag zijn voorsprong op achtervolger Luc Janssen enigszins slinken door te remiseren met Wim van Dijk. Gelet op de speelkracht van Van Dijk zeker geen slechte uitslag voor Hollander, maar het zorgt wel voor een spannende finish. Luc Janssen had namelijk op zijn beurt geen moeite de partij te winnen van Sandra Hollander, die haar broer zodoende geen dienst kon bewijzen. Janssen veroverde een vol stuk in het middenspel en ging vervolgens op techniek naar de zege. Daags vòòr de schaakavond bezocht een klein groep Vredeburg-spelers het concert van Metallica in Amsterdam.

Jan de Graaf was wellicht nog versuft van het hardrock-geweld: in zijn partij tegen Arthur Wilbie liet hij een zogenaamd röntgen-schaak toe. Nadat de koning opzij moest, kon de dame geslagen worden door de loper van Wilbie. Ook Marcel Wester had de gitaar-riffs niet goed verwerkt. Hij werd rigoureus terzijde geschoven door Dean Piepers die de witte koning alle ademruimte ontnam. Jan Brantjes daarentegen was blijkbaar geïnspireerd geraakt door het spel van James Hetfield en consorten. In de stijl van Nothing else matters denderde Brantjes door de verdediging van Theo Al richting vijandelijke koning om deze met enkele rake klappen te ontzielen.

Bob Stolp ontfutselde Hans de Goede in het middenspel een vol stuk en ging soepeltjes naar de zege. Harold Ebels leek na pionwinst in het vroege middenspel te gaan winnen van Ed Stolp, maar in het zicht van de haven investeerde Ebels iets te gretig een loper tegen twee pionnen. Een onduidelijk eindspel resteerde, waarna Stolp, met ogen op zijn forse achterstand op de klok, een remiseaanbod deed. Ebels dacht na, rekende de laatste varianten door en besloot het aanbod te accepteren. Stolp ondertussen had getaxeerd dat zijn stelling toch het nodige perspectief bood en wilde het aanbod weer intrekken. Maar dat bleek tegen de regels… Zo resteerde een deling van het punt. Overigens ‘con amore’.

Barry Blekemolen nam gedecideerd wraak op Ferry Haan, van wie hij eerder dit seizoen verloren had. Nu waren twee pluspionnen voldoende voor Blekemolen. De partij tussen Pieter Klein en Jaap-Jan Min, met tegengestelde rokades, was boeiend. Het was Klein die aan het langste eind trok na een mooie aanval over de a-lijn, leidend tot winst van een paard. (Foto: Pixabay)