Met blijdschap deel ik mijn duurzaamheid

Regio – Op zaterdag 8 juni nam LETS Alkmaar deel aan de nationale LETS-dag in Hilversum. Deze regionale ruilkring is ook in de gemeente Castricum actief. LETS staat voor Local Exchange Trading System of lokale ruilhandel. De ruilkringen bieden mensen de gelegenheid om hun vaardigheden en kwaliteiten in te zetten voor elkaar, in ruil voor een fictieve munt.

Duurzaamheid is een nieuwe impuls voor de ruilkringen en biedt je een manier om verder te komen met geld dat je hebt. In veel steden in Nederland is een LETS-ruilkring actief. Tijdens de nationale LETS-dag werd flink wat uitgeruild. Geen goederen of diensten, maar kennis, ervaringen en mooie succesverhalen. LETS Alkmaar speelde een actieve rol in de organisatie van deze dag, samen met LETS ´t Gooi en NOPPES Amsterdam.

Unieke projecten

Tijdens het eerste gedeelte van de dag werden deelnemers van de verschillende LETSEN aan elkaar voorgesteld en werd benoemd wat hun LETS uniek maakt. Zo hebben Maarten Nijman (Transitie Town Castricum) en Wim van Bokhorst (United Economy / VIX), beide lid van LetsA, in 2023 een project begeleid over LETS ruilhandel. Samen met de leerlingen van het Technasium College Castricum zijn ze op onderzoek gegaan naar een antwoord op de vraag ‘Wat is LETS?’ om de jeugd bewust te maken van hoe geld werkt en kennis te laten maken met het LETS-ruilprincipe en LetsA.

LETS Zwolle heeft in 2023 een aanmoedigingsprijs gewonnen; een prijs voor het beste burgerinitiatief van Overijssel. Bij LETS ´t Gooi wordt ook als groep geruild; met z’n allen een terrein schoonmaken in ruil voor accommodatie voor een gezellige LETS-bijeenkomst. Tijdens het tweede gedeelte van de dag werd kennis uitgewisseld rond thema’s als Prikkelpunten, Samen-werken, Markt en Munt en Sociaal. Dit zijn belangrijke onderwerpen voor alle LETSEN. De uitwisseling gaf herkenning, nieuwe inzichten, inspiratie en onderlinge verbinding.

Het huidige economische klimaat maakt dat de mensen op zoek gaan naar vervangende oplossingen voor de afgenomen koopkracht. Ruilkring LETS Alkmaar heeft naast duurzame en economische motieven ook als beweegreden mensen te stimuleren hun eigen kracht als uitgangspunt te nemen en een beroep te doen op ieders individuele kwaliteiten en creativiteit. Je schept je eigen ‘geld’ door met blijdschap iets voor iemand te doen. Dit fictieve geld kun je gebruiken voor de leukste dingen. Denk aan Franse les al wandelend, ontspannen massages en in het kader van duurzaamheid bijvoorbeeld deelnemen aan een Zero Waste Tour.

Contact

Nieuwsgierig geworden naar LETS Alkmaar? Kijk op www.letsa.nl of stuur een bericht naar info@letsa.nl om contact te leggen. (Foto: LETS Alkmaar)