Meiden uit Limmen naar Vrije Universiteit Amsterdam

Limmen – Donderdag 11 april vertrok om half negen de bus met alle meiden van groep 7 en 8 van basisschool De Kerkuil naar Amsterdam, om een half uur later aan te komen bij de Vrije Universiteit. Zij namen deel aan het jaarlijkse evenement Girls’ Day; dé dag om meiden te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT.

Rond 09.00 uur liepen de meiden vol bewondering tussen de imposante gebouwen van de universiteit, waar ze hartelijk verwelkomd werden door Jeroen Maréchal (directeur Bètapartners) en Melissa Fidder (projectleider leerlingactiviteiten Bètapartners). Volgens Maréchal was de keuze voor De Kerkuil logisch: ,,Als inwoner van Limmen vind ik het fantastisch om de school, waar mijn eigen onderwijs 47 jaar geleden begon en ook dat van mijn kinderen, te mogen verwelkomen op mijn werkplek.’’ Maréchal is al jaren betrokken bij de Blosse basisscholen, waarvan De Kerkuil onderdeel is. Eerst was hij acht jaar lid van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad en nu is hij inmiddels twee jaar toezichthouder in de Raad van Toezicht.

Experimenten en lezingen

Tijdens Girls’ Day had Bètapartners een boeiend en leuk dagprogramma georganiseerd op zowel de Universiteit van Amsterdam (UvA) als de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De meiden op de VU kregen een rondleiding in het laboratorium, uitleg over wetenschappelijk onderzoek en mochten zelf experimenten uitvoeren onder begeleiding van docenten. Ook werd er van alles over DNA verteld. Ze stonden al snel versteld: ,,Kan er echt in elke cel een touw van 2 meter? Kan al het DNA van één mens 5 miljoen keer de aarde rond? Dat is toch bizar, ik ben maar 1,54 meter.’’ Na een verbazingwekkende uitleg isoleerden de meiden hun eigen DNA en maakten het zichtbaar. Na enkele bewerkingen waren in kleine buisjes kleine witte sliertjes zichtbaar, vervolgens maakten ze hangertjes van het eigen DNA.

Tussen de experimenten door was er ook een lezing en een ‘meet-and-greet’ met een vrouwelijke wetenschapper. Wetenschapper Vivien van Veldhuizen (Nederlands Kanker Instituut) vertelde over haar onderzoek naar de toepassing van kunstmatige intelligentie bij de opsporing van borstkanker. In het tweede experiment maakten de meisjes doucheklei uit verschillende chemische producten. Aan het einde van de dag keerden de meiden tevreden terug naar de bus. ,,Ik vind het echt superleuk en ik wil later ook onderzoeker worden.’’

Girls’ Day

Gedurende Girls’ Day openen verschillende bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar op een toegankelijke en plezierige manier kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Het doel is uiteraard meiden te inspireren en te enthousiasmeren, hun horizon te verbreden, hun zelfvertrouwen te vergroten en te laten zien hoe leuk en belangrijk techniek en (bèta)wetenschap zijn. Het huidige aandeel van vrouwen in techniek, bèta en ICT is nog slechts 16%, en daar willen we graag verandering in brengen.

Bètapartners

Bètapartners is een uniek netwerk waarin de UvA, VU, meer dan 45 scholen uit het voortgezet onderwijs, bedrijven en maatschappelijke instellingen sinds 2004 samenwerken aan hoogwaardig, actueel en inspirerend bètaonderwijs in de regio Amsterdam, Noord-Holland en Flevoland. Het initiatief ondersteunt de bètavakken in het voortgezet onderwijs met activiteiten voor docenten, technisch onderwijsassistenten, leerlingen en scholen.