MeerBomenNu en PWN oogsten eerste bomen in Noord-Hollands Duinreservaat

Regio – Begin deze maand staken Sjakel van Wesemael (directeur natuur PWN) en Rosan Kocken (gedeputeerde klimaat en energie, natuur en landschap, water en bodem en klimaatadaptatie) samen met de vrijwilligers van PWN en MeerBomenNu en de kinderen uit groep 6 van de Leonarduschool (Heemskerk) de handen uit de mouwen om ongewenste boompjes te oogsten in het Noord-Hollands Duinreservaat. De boompjes staan op een strook in het gebied waar een grote drinkwaterleiding ligt. De wortels vormen een gevaar voor de drinkwaterleiding en moesten daarom verwijderd worden. Met deze actie krijgen de bomen een nieuwe plek, hetgeen zorgt voor vergroening van de omgeving en meer biodiversiteit. MeerBomenNu verzamelt deze boompjes. Ze zijn gratis af te halen.

866 bomen gered

Er waren voor de opening ook tien gemeenten uit Noord-Holland aanwezig, waaronder de wethouders van Castricum, Heemskerk, Beverwijk en Uitgeest. Met zijn allen hebben de aanwezigen 866 boompjes en struiken in 19 verschillende soorten gered. Veel van de kinderen namen een aantal bomen mee naar huis om in hun eigen tuin te planten. De overgebleven boompjes worden de aankomende maanden gratis weggegeven aan iedereen die zijn tuin wil vergroenen.

Help mee!

De aankomende maanden zullen vrijwilligers van PWN op diverse plekken in de duinen aan de slag gaan om ongewenste boompjes te redden. Deze worden door MeerBomenNu-vrijwilligers gesorteerd en tijdelijk ingekuild op de bomenhub aan de Duinenboschweg in Bakkum. Ook zal door MeerBomenNu geoogst gaan worden in Beverwijk. Zowel PWN als MeerBomenNu nodigt de inwoners van Castricum, Heemskerk en Beverwijk van harte uit om mee te doen. Zo combineer je een heerlijk dagje in de natuur en doe je iets goeds voor de natuur en de biodiversiteit! Uiteraard neem je zelf de mooiste exemplaren mee naar huis. Aanmelden als vrijwilliger voor PWN: https://www.pwn.nl/vrijwilligers. Aanmelden als vrijwilliger van MeerBomenNu of meer informatie over gratis boompjes: https://meerbomen.nu/ik-doe-mee. (Foto’s: aangeleverd)