MeerBomenNu deelt gratis bomen en struiken uit

Castricum – Enthousiaste vrijwilligers delen op 24 februari gratis jonge bomen en struiken uit bij de MeerBomenNU bomenhub aan de Duinenboschweg in Castricum. Er zijn duizenden zaailingen op te halen. ,,De boompjes en struiken zijn inheems en goed voor de biodiversiteit.’’

Door Ans Pelzer

Dit jaar zijn er veel struikwilgen. Deze worden niet al te groot en passen prima in een tuin. Naast de struikwilg zijn er vlinderstruiken, lijsterbessen, aalbessen en grotere bomen zoals Noorse esdoorn en beuk te vinden. De boompjes en struikjes zijn geoogst op plekken waar ze geen kans hadden te overleven. Dat is gedaan door vrijwilligers in bospercelen van de gemeente. Ook werden zaailingen gedoneerd door PWN en camping Ormsby Field.

Katjesdagen

Naast oogsten wordt er ook gezaaid: met een groep vrijwilligers zijn elders boompjes en struiken geplant. Langs de Henri Dunantsingel en de Dotterbloem werd een groot aantal wilgen aangeplant tijdens de zogenaamde Katjesdagen. ,,Met die wilgen doen we de bijen, vlinders en andere diertjes een plezier. Ik vind het een heel leuke en duidelijke boodschap en we kunnen makkelijk helpen. Fijn dat de gemeente ook meehelpt. Het is een duidelijke boodschap en we kunnen daar bij helpen’’, zegt vrijwilliger Bärbel Böhling.

Vergroening

Initiatiefnemer Bonnie Snoek: ,,Onze insecten hebben inheemse planten nodig om te kunnen overleven en zich voort te planten.’’ Vrijwilliger Theo Versteegen vult aan: ,,Struiken oogsten én planten is leuk om te doen. Je werkt in de buitenlucht. Ik ben een boerenzoon: buiten werken vind ik heerlijk. MeerBomenNu levert heel concreet een bijdrage aan vergroening en stimulering van biodiversiteit.’’

Biodiversiteit

De katjes van wilgen zijn belangrijk vanwege de nectar en het stuifmeel. Vroege bijen, zweefvliegen en hommels drinken de nectar om in leven te blijven. Het stuifmeel gebruiken ze door een voorraadje van deze eiwitrijke stuifmeelkorrels bij de eitjes te leggen in het vroege voorjaar. Als de eitjes uitkomen, moeten de larven door dit stuifmeel volwassen worden. Zonder dit stuifmeel komt er geen nieuwe generatie insecten. Naast de wilgenkatjes zijn er niet veel alternatieven voor de insecten om te overleven.

Op 24 februari tussen 10.00 uur en 14.00 uur kan iedereen uit de gemeente Castricum gratis jonge bomen en struiken ophalen. Aanmelden via de website is verplicht. De bomenhub van MeerBomenNu is te vinden aan het einde van de Zanderijweg in Bakkum. (Foto: aangeleverd)