Meer dan 160 jaar ervaring verlaat kindcentrum De Kerkuil

Limmen – Vier leerkrachten van De Kerkuil, Elly Vreeburg, Frank van Leen, Marijke de Wit en Astrid Kok, gaan aan het einde van dit schooljaar met pensioen. Allemaal hebben ze bijna veertig of ruim veertig jaar op scholen in Limmen gewerkt.

Elly en Astrid zijn hun loopbaan gestart op de Corneliusschool. Elly heeft haar eerste vier jaar nog gewerkt onder het directeurschap van haar vader, Jan Duijkersloot. Frank startte op de Pax Christischool. Toentertijd werd Frank nog vergezeld door mannelijke collega’s, maar na zijn afscheid zal er op zijn huidige school geen mannelijke leerkracht meer over zijn. Marijke startte op de Mariaschool. Na twee fusies werken ze nu samen op De Kerkuil.

Verdwenen

In deze ruim veertig jaren is er veel veranderd. Was er eerst een kleuter- en een lagere school, later werd dit samen de basisschool. En sinds een paar jaar is het nu een ‘kindcentrum’. Verder zijn er veel dingen verdwenen, zoals het schoolzwemmen, de schoolmelk, het fluorspoelen, het communiefeest binnen de school, Taptoe, Okki en Jeugdjuweel, het krijtjesbord, de bordenwisser die uitgeklopt werd met een liniaal en de diaprojector. Ook zijn er dingen die niet verdwenen zijn, maar wel heel erg veranderd. Veertig jaar geleden gaven we briefjes mee aan de kinderen om ouders te informeren. Daarna konden we mailen en nu hebben we zelfs een app op de telefoon, waarmee dit gebeurt. De komst en de ontwikkeling van de digitale wereld in de school is de laatste jaren heel snel gegaan.

Digitaal

De kinderen werken tegenwoordig op iPads, laptops en Chromebooks, maar gelukkig houden we nog wel het schrijfonderwijs in stand. Het klassikale lesgeven is veranderd in het lesgeven in niveaugroepen. De vakken aardrijkskunde, biologie en geschiedenis zijn samengevoegd tot thematisch onderwijs, waarbij kinderen zelf veel meer moeten opzoeken om zo hun kennis uit te breiden. Hun betrokkenheid wordt daardoor groter. Maar alle veranderingen terzijde, er zijn ook dingen gebleven, waarvan alle leerkrachten nog steeds genieten en dat zijn de spontaniteit en de eigenheid van de kinderen. Dit zullen zij na hun pensioen zeker gaan missen. De vrije tijd, die eraan komt, zal zich vanzelf opvullen met hobby’s en af en toe zullen een paar van hen nog inspringen op school als dit nodig zal zijn.

Bedanken

De Kerkuil is een grote school met veel leerkrachten, kinderen en ouders, maar de sfeer was altijd goed. Daarvoor willen zij iedereen bedanken. Op 7 juli ’s avonds zal er een feestje zijn voor genodigden. In plaats van een traditionele receptie zijn er twee momenten op vrijdag 7 juli waarop eenieder, die dat wil, (o.a. ex-ouders, oud-leerlingen, oud-collega’s) afscheid van deze leerkrachten kunnen nemen. De tijden hiervoor zijn van 10.00 tot 10.45 uur en van 12.45 tot 13.30 uur. De koffie staat dan voor u klaar in de lerarenkamer van De Kerkuil. Gezellig als u komt!

Op de foto:
De vier gepensioneerden nog een keer het klimrek in; bovenin Frank van Leen en onder van links naar rechts Marijke de Wit, Astrid Kok en Elly Vreeburg. (Foto: aangeleverd)