Meeleefgezin in onze regio gezocht

Regio – Vind je het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien bij hun eigen ouders? Weet je dat de zorg voor kinderen voor ouders met psychische problemen zwaar kan zijn? Wil je je inzetten voor deze ouders en hun jonge kind(eren) door hun kind op te vangen binnen jouw eigen gezin? Woon je in de omgeving van Alkmaar? Word dan meeleefgezin voor een gezin uit Alkmaar. Men zoekt een gezin dat een kindje één dag per week en één weekend per maand op wil vangen.

Voor ouders met psychische en/of verslavingsproblemen kan het moeilijk zijn om continu beschikbaar te zijn. Het ouderschap kan meer energie kosten en als je dan ook nog een klein sociaal netwerk hebt, is het fijn als er een gezin in de buurt is dat graag een tweede milieu wil en kan bieden aan het kind (of de kinderen). Het meeleefgezin is er voor het kind. Het kind draait zo veel mogelijk gewoon mee in het huishouden. Als gezin zijn jullie beschikbaar en geven hem of haar het gevoel welkom te zijn. Zo doet het kind positieve ervaringen op en bouwt een relatie op in een vertrouwde en stabiele tweede omgeving. Door het vrijwillig opnemen van het kind, wordt het gestimuleerd in zijn ontwikkeling en draag je bij aan het gezond opgroeien van elk kind.

Wat houdt Meeleefgezin in?

Meeleefgezin richt zich bij de start op kinderen van -9 maanden tot en met 4 jaar van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Al vóór de geboorte kunnen men een match maken. Dit kan rust geven aan de aanstaande ouders. Een meeleefgezin kan een alleenstaand persoon of een stel zijn, met of zonder kinderen.

Hoe werkt het?

Een meeleefgezin vangt, na uitgebreide screening en matching, het kind bij voorkeur een dag per week en een weekend per maand op. Echter alle matching is op maat, dus er wordt altijd met beide gezinnen een passende regelmaat gevonden. De regelmaat is belangrijk voor het kind om zich vertrouwd te voelen bij het meeleefgezin. De start van de match gaat gepaard met een training voor de meeleefgezinnen van vier avonden. Een vaste IMH-professional begeleidt het proces gedurende de match en de tweejarige duur van de begeleiding. Na de twee jaar gaan de gezinnen zelfstandig verder.

Aanmelden

Alles is gericht op een goede match. Hierdoor kan een langdurige relatie ontstaan tussen het kind, de ouders en jullie als meeleefgezin. De meeleefgezinnen doen de opvang vrijwillig, je ontvangt geen vergoeding. In het belang van het jonge kind beoogt de match een duurzame relatie te worden. Ben je geïnteresseerd en wil je je aanmelden als meeleefgezin of eerst meer informatie ontvangen? Mail naar info@meeleefgezin.nl of bel met 0570 604900. Op www.meeleefgezin.nl vind je uitgebreide informatie. (Foto: aangeleverd)