Maurits Hazeleger is rijzende ster in medialand

Foto boven:
Maurits Hazeleger voelt zich op het podium als een vis in het water. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Onlangs werd Maurits Hazeleger (21) landelijk bekend toen hij als The Joker de editie van ‘I can see your voice’ won en met 5000 euro terug naar Castricum ging. Maar dit succes staat niet op zichzelf. Maurits timmert al langer aan de weg en wordt regelmatig geboekt voor online evenementen.

Door Henk de Reus

Kick

Het begon allemaal op de basisschool waar Maurits en zijn klasgenoten een keer de maandafsluiting verzorgden. Maurits trad op met zijn buikspreekpop en had direct alle lachers op z’n hand. Maurits: ,,Het gaf mij een enorme kick en het smaakte meteen naar meer. Toen ik later getuige was van optredens van Jochem Myjer en Najib Amhali wist ik het zeker. Ik wilde in m’n eentje op het podium staan, mijn verhaal vertellen en mensen laten lachen. Het entertainen zit in m’n bloed en ik wil er graag mijn werk van maken. Toen ik op de middelbare school zat heb ik Jochem Myjer een keer in het theater van Leeuwarden mogen interviewen. Ik moest vooraf toestemming aan zijn management vragen. Ik vertelde toen maar dat het interview bedoeld was voor de schoolkrant, maar deze bestond helemaal niet. Wisten zij veel. Dezelfde truc haalde ik ook uit met het impresariaat van acht andere cabaretiers. Dit had niet altijd succes, maar ik hield er wel acht vrijkaartjes aan over.”

Maurits als ‘The Joker’ tijdens de uitzending ‘I can see your voice’. (Foto: RTL)

Nerveus

Toen Maurits met eigen optredens als cabaretier begon, merkte hij dat hij ervan genoot om in de spotlights te staan. ,,De aandacht en de waardering vindt ik heerlijk. Ik lijk deze nodig te hebben. Misschien heeft het met onzekerheid bij mezelf te maken, maar ik hoor graag dat mensen mij leuk vinden. Vlak voordat ik een podium op ga ben ik bloednerveus en vraag ik mezelf af waarom ik dit doe. Maar als het optreden achter de rug is en ik mensen heb weten te vermaken weet ik weer waarom.”

Emma

Maurits volgt op dit moment de opleiding Eventmanagement. ,,Hier leer ik wat er achter de schermen van televisie of theater gebeurt. Maar wat er voor de camera gebeurt moest ik zelf leren. Het talent heb ik van mezelf. Ik heb alleen in de aanloop naar ‘I can see your voice’ wat playbackaanwijzingen gehad van de opa van m’n vriendin Emma.” Maurits doelt op ‘koning playback’ (Henny Huisman).

,,Emma bereikte zelf de halve finale van het programma ‘We want more’.” Terwijl Maurits dit vertelt verschijnt er een lichte twinkeling in z’n ogen. ,,Ik leerde Emma vijf jaar geleden kennen. We zaten op dezelfde middelbare school. Pas drie jaar terug kregen we een relatie. Vanwege m’n opleiding liep ik toen stage op de Cuneraschool. Ik gaf er theaterlessen. Het neefje van Emma zat in de klas waar ik les gaf. Het jochie kwam thuis met enthousiaste verhalen over ‘meester Maurits’. De verhalen dat ik zo’n leuke meester was gingen de hele familie rond. Het leidde ertoe dat er binnen de familie links en rechts gesuggereerd werd dat ik misschien wel een leuke partner voor Emma zou kunnen zijn. Ik vermoed dat Emma’s opa en vader achter de schermen plannen beraamden om ons te koppelen.”

Terwijl hij dit zegt verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. ,,Het ontstaan van het contact met de familie Huisman was dus puur toeval, maar het is natuurlijk wel leuk om af en toe eens met iemand te kunnen sparren die ervaring heeft in de wereld van de showbusiness.”

Maurits krijgt instructies van ‘Mister Playback’ Henny Huisman in de aanloop naar de uitzending van ‘I can see your voice’. (Foto: Henk de Reus)

Carlo Boszhard

Maurits had eerder een tv-optreden in het programma ‘Comedy Kids’ en in ‘De TV Kantine’. Toen hij deelnam aan het programma ‘I can see your voice’, waarvan Carla Boszhard presentator is, herkende de laatste hem van een eerdere ontmoeting. Maurits: ,,Na de opname vroeg Carlo of ik nog even bij hem in de kleedkamer wilde komen. Hier kletsten we wat en wisselden we telefoonnummers uit. Hij heeft mij een stageplek in zijn bedrijf aangeboden. Daar ben ik ontzettend blij mee. Ik wilde mijn hele leven al cabaretier worden, maar het lijkt mij ook ontzettend leuk om tv-presentator te zijn.”

Ambities

Het winnen van de prijs in het programma ‘I can see your voice’ is voor Maurits een bevestiging om door te gaan in de showbusiness, het liefst als cabaretier of presentator. Aan zijn enthousiasme en zijn ambitie ligt het niet en hij weet zeker dat hij het beoogde doel zal halen. In de tussentijd doet hij ervaring op en treedt hij tijdens comedyavonden op in het Ruiterhuys. Ook speelt hij voor diverse studentengroepen een online cabaretshow. Eén ding is zeker: we gaan binnenkort nog veel meer van hem horen en zien.

Maurits is te boeken voor online evenementen als cabaretier, presentator, voor een pubquiz, of voor een roast. Je moet hem alleen niet als zanger inhuren, zo is bewezen in ‘I can see your voice’. Ga naar www.mauritshazeleger.nl voor info.