Mary Schoon uit Akersloot schrijft indrukwekkende familieroman

Akersloot – Van Mary Schoon (1955) is opnieuw een indrukwekkende familieroman verschenen: ‘Onder de vlier’. Vorig jaar vierde de schrijfster uit Akersloot haar jubileum, ze was toen dertig jaar als schrijfster actief en bracht bovendien in dat jaar haar tiende streekroman. Amper een half jaar later heeft ze haar nieuwste pennenvrucht voltooid. ,,Het allerliefste zit ik te schrijven’’, zegt ze.

Wanneer Maartje uit Schoorl haar ouders vertelt dat ze ongewenst zwanger is, zijn ze razend. Maartje vertikt het om te zeggen wie de vader is. Wanneer de bevalling in zicht komt, wordt ze naar haar tante Willemijn gestuurd om daar te bevallen en de baby ter adoptie af te staan. Maar als Maartje eenmaal bevallen is van haar zoontje Thijs, is ze meteen verliefd op haar kindje. Ze sluipt ’s nachts het huis uit als haar tante slaapt en vlucht met Thijs. Samen proberen ze wat van het leven te maken, maar dat is nog niet zo makkelijk… ‘Onder de vlier’ speelt zich voor een groot deel af in omgeving van Schoorl, Waarland en Schagen. (ISBN: 9789020542073, verkrijgbaar vanaf 22 juni).

Mary Schoon is geboren op 13 januari 1955 in Akersloot, als tweede uit een gezin van vijf kinderen. Ze ontdekte haar schrijftalent al op haar vijftiende en schreef haar eerste boek. Maar voordat ze er professioneel mee aan de slag ging, trouwde ze en kreeg ze vier kinderen. Intussen zijn deze kinderen volwassen en heeft Mary al tien kleinkinderen. Mary ging kinderboeken schrijven en in 2000 kwam haar eerste kinderboek uit. Ze volgde verschillende schrijfopleidingen, onder andere bij de Scriptschool in Amsterdam en bij VAK Centrum voor de kunsten in Delft. Na elf kinderboeken vond Mary het tijd voor iets nieuws: het werd een historische roman voor volwassenen. Alle boeken zijn spannend, met humor en met een moderne pen geschreven. Daarnaast houdt Mary van toneelspelen, regisseren, tuinieren en haar kleinkinderen vertroetelen. (Foto: aangeleverd)