Mary Schoon brengt tiende streekroman uit

Akersloot – Vorige week is de tiende historische roman van Mary Schoon (1955) verschenen bij uitgeverij Zomer en Keuning. Voor het boek, dat de titel ‘Sterker dan de wind’ kreeg, heeft de in Akersloot woonachtige auteur veel onderzoek gedaan naar het leven in en rond de molens en het droog houden van de polders. Daardoorheen weeft ze het verhaal van twee jonge geliefden die met allerlei tegenslagen te maken krijgen.

‘Sterker dan de wind’ gaat over twee jonge mensen die dicht bij elkaar zijn, maar nooit écht nader tot elkaar lijken te komen. Tjeerd woont sinds de dood van zijn ouders alleen in zijn molen. Hij heeft verkering met Janna, die verderop woont. Net als de verkering tussen de twee toegestaan is omdat Janna achttien is geworden, krijgt haar moeder Dora midden in een stormachtige nacht letterlijk een klap van de molenwiek. Janna voelt zich genoodzaakt om de verkering te verbreken zodat ze voor haar moeder kan zorgen. Waar ze niet op rekent, is dat Tjeerd zo snel een ander zal hebben…

Jubileumjaar

Het jaar 2020 is voor Mary Schoon een jubileumjaar. Niet alleen is het de tiende streekroman die ze uitbrengt, ook is ze dit jaar dertig jaar als schrijfster actief. Ze ontdekte haar schrijftalent al op haar vijftiende en schreef toen haar eerste boek. Voordat ze er professioneel mee aan de slag ging, trouwde ze en kreeg ze vier kinderen. Intussen zijn deze kinderen volwassen en heeft Mary negen kleinkinderen. Pas jaren later ging ze weer schrijven. Mary werd gevraagd om een kersttoneelstuk te regisseren en omdat ze geen geschikt stuk kon vinden, is ze zelf gaan schrijven. Ze kreeg de smaak te pakken.

Elf kinderboeken

Na vijftien toneelstukken wilde ze iets anders gaan doen. Mary ging kinderboeken schrijven en in 2000 kwam haar eerste kinderboek bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Na elf kinderboeken vond Mary het tijd voor iets nieuws: Het werd een historische roman voor volwassenen. Tilly Tod verscheen bij Uitgeverij Westfriesland. Het is een kloek boek, een roman vol passie en spanning waar Mary veel plezier aan beleefde tijdens het schrijven. Het werd uiteindelijk een trilogie. Intussen heeft Mary al 25 boeken geschreven, waarvan 10 historische romans. Alle boeken zijn spannend, met humor en met een moderne pen geschreven. Daarnaast houdt Mary van toneelspelen, regisseren, tuinieren en haar kleinkinderen vertroetelen. Het verhaal in ‘Sterker dan de wind’ speelt zich af rond de molens in Schermerhorn en omgeving. (ISBN: 9789020538496) (Foto: aangeleverd)