Marloes Jobse presenteert boek over gezond eten

Castricum – Er zijn natuurlijk al heel veel boeken geschreven over betere en gezondere voeding, maar Marloes Jobse vond dat nog niet voldoende. Zij schreef het boek ‘Echt leren eten’ en overhandigde gisteren eerste exemplaar aan burgemeester Toon Mans.

De geboren en getogen Castricumse Marloes Jobse (1984) heeft een eigen praktijk, waarbij zij mensen helpt met het aanleren van een gezond voedingspatroon. Zij legt uit waarom dat belangrijk is: ,,Wat ik vaak zie is dat wij mensen onze eigen eetgewoontes hebben. Deze zijn bij iedereen anders. Dit komt grotendeels door wat wij hebben meegekregen vanuit huis. Van kinds af aan leer je een bepaald eetpatroon aan van je ouders en doordat je dit jaren doet, wordt het voor jou ‘normaal’. Maar jouw normaal is niet altijd gezond. Hierdoor zie ik dat mensen op latere leeftijd zich een nieuw voedingspatroon eigen willen maken, omdat ze een gezondere lifestyle willen.”

Marloes zag dat hiermee vaak werd geworsteld en bedacht hoe het anders zou moeten kunnen: ,,Wat nu als we kinderen direct opvoeden met een 80/20 lifestyle. Dat betekent voor 80 procent gezond eten en voor 20 procent minder tot geen gezonde keuzes. Hierdoor zullen we straks veel minder mensen met overgewicht zien, zullen er minder gezondheidsklachten zijn en hebben minder mensen een haat-liefdeverhouding met eten. Door een goede basis mee te geven, waarin ook echt wel ruimte is om lekker te snoepen, zullen kinderen hier voor de rest van hun leven profijt van hebben.”

Boek

Om haar boodschap met iedere belangstellende te delen, heeft Marloes een boek geschreven. ,,Het is getiteld ‘Echt leren eten’, want het is van belang om kinderen vanaf de geboorte gelijk goede eetgewoontes aan te leren. Op het moment dat ze dit van jongs af aan al hebben geleerd, hebben ze daar op latere leeftijd baat bij. Dit boek neemt je mee in alle verschillende leeftijdsfases. We beginnen bij de zwangerschap en eindigen bij volwassenheid. Ik vertel heel praktisch hoe de lezer ervoor kan zorgen dat de basis voor een gezond voedingspatroon ontstaat. Hierdoor wordt overgewicht voorkomen. Mijn boek onderscheidt zich, omdat ik rekening houd met het sociale aspect. Honderd procent gezond eten is mijns inziens namelijk niet mogelijk. Daarnaast vind je in mijn boek praktische tips & tricks en heerlijke recepten. Van de gerechten heb ik zelf de foto’s gemaakt en ook de lay-out is van mijn hand”, aldus Marloes.

De burgemeester was graag bereid om het eerste exemplaar van het boek van Marloes in ontvangst te nemen. Zijn reactie daarop luidde: ,,Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met gezonde voeding. Dat sluit goed aan bij de visie van de gemeente en past helemaal in deze tijd, waarin obesitas veel voorkomt. Dit boek kan ouders helpen en inspireren om op een andere manier tegen voeding aan te kijken.”

‘Echt leren eten en drinken’ is vanaf heden verkrijgbaar bij boekhandel Laan en via de website www.80procentpuur.nl. De prijs bedraagt 19,95 euro. (Tekst / Foto: Hans Boot)