Marina & Sabrina nemen deel aan Monumentendagen en Muziektuinen Festival

Bakkum – Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september is de galerie van Sabrina & Marina geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Schilderes Sabrina Tacci en beeldhouwer/fotograaf Marina Pronk heten de bezoekers welkom in de monumentale villa aan de Van Oldenbarneveldweg 32. Het kunstenaarsduo heeft een intrigerende expositie met als titel ‘Light and darkness’ samengesteld, waarin dit thema zowel letterlijk als figuurlijk wordt verbeeld. Bovendien vindt op 11 september het Muziektuinen Festival plaats en ook daarop haakt het tweetal in met optredens van Villa Rosie.

Het pand huisvestte oorspronkelijk de adjunct-directeur van psychiatrisch centrum Duin en Bosch, maar is al zo’n twintig jaar eigendom van de familie Pronk. Het woongedeelte bevindt zich op de bovenste twee etages en de begane grond staat geheel ten dienste van de kunst. Sinds vijf jaar werken Marina en Sabrina hier samen, waarbij ze steeds nieuwe creaties combineren met eerder werk. In de beeldentuin zijn, behalve de beelden van Marina, ook de indrukwekkende installaties van CAKtwo te zien, het kunstenaarscollectief waarin Marina al elf jaar samenwerkt met Berend Wijers en Fred Boon.

Muziektuinen Festival

Op zondag 11 september is de beeldentuin onderdeel van het Muziektuinen Festival. De Noord-Hollandse groep Villa Rosie (foto) neemt de bezoekers mee in een wervelwind van verkwikkende luisterliedjes. De vier muzikanten Miranda (zang en accordeon), Michel (gitaar), Vincent (contrabas) en Mark (mandoline, gitaar en steelguitar) hebben er lol in eigen en eigenzinnige Nederlandstalige liedjes te maken en musiceren en repeteren bijna wekelijks tussen de werken van Marina en Sabrina. Op 11 september speelt Villa Rosie om 11.30, 12.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur steeds setjes van veertig minuten. Een lied dat ze zeker ten gehore zullen brengen is één van hun recente composities, geïnspireerd op Marina’s gelijknamige beeld ‘Silence’.

Villa Rosie

Uit de kamers van Villa Rosie klinkt muziek uit diverse windstreken. In de kelder bijvoorbeeld hoor je heupwiegende klanken van de bas, geïnspireerd door de Cubaanse ritmes waar Vincent zoveel van houdt. Ze zijn de hartslag van de groep, waarin ook Spaans bloed kruipt. Gitarist Michel houdt van flamenco en hij weeft die temperamentvolle virtuositeit scheutig door zijn spel. Miranda studeerde haar vingers blauw op de accordeon en luisterde veel naar de Argentijnse grootmeester Astor Piazzolla. Logisch dus dat passie en melancholie ook klinken uit haar instrument, een bejaarde Hohner Lucia. Voor Mark waait de inspiratie uit een heel andere richting. Hij luisterde veel naar snarenplukkers uit Amerika. Vandaar dat hij de mandoline bespeelt en de slidegitaar: met een stuk staal over de snaren laat hij zijn instrument huilen in de Noord-Hollandse wind.

Zo biedt Villa Rosie een huis vol muziek, een amalgaam van klanken, avontuurlijk en gepassioneerd. Je mag de muzikale verhalen ‘Nederchansons’ noemen: soms zijn ze theatraal en gepassioneerd, dan weer grappig of juist poëtisch. Met een lied over hun jeugd of over hun geliefde kat vertelt de groep verhalen van het leven. (Foto: Erna Faust)