Mariets liefde voor Sybrand ontstond op het ijs

Foto boven:
Mariet en Sybrand Laan delen al 60 jaar lief en leed en runden samen 36 jaar met succes een Boek- en Kantoorboekhandel. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Als Mariet op dertienjarige leeftijd met een stel kinderen uit het dorp gaat schaatsen merkt ze aan de vlinders in haar buik dat ze verliefd is op Sybrand. Alleen is deze op dat moment nog niet aan verkering toe. Samen zwieren ze heerlijk over het ijs. De echte verkering ontstaat een paar jaar later. Inmiddels deelt het stel zestig jaar lief en leed.

Door Henk de Reus

Sybrand (83) en Mariet (82) komen beiden in Avenhorn ter wereld. Sybrand wordt op 2 november 1939 als eerste in een gezin van tien kinderen geboren. Mariet ziet het levenslicht op 3 februari 1940. Zij is het jongste kind van een gezin met zes kinderen. Ze heeft haar moeder niet gekend omdat zij twee maanden na haar geboorte stierf.

Sybrand’s vader was aanvankelijk tuinder van beroep. Door een val kreeg hij problemen met zijn heup en liet z’n oude beroep achter zich. Hij begon in Avenhorn een winkel in kantoorartikelen en boeken. Ook was hij drukker. De vader van Mariet had een boerenbedrijf in Avenhorn.

Schaatsen

Mariet en Sybrand wonen in hetzelfde dorp en zien elkaar opgroeien. Ook zitten ze op dezelfde school. Op een keer vriest het flink en ontstaat er een dikke laag ijs. Het hele dorp bindt de schaatsen onder. Mariet is dan dertien jaar en herinnert zich nog goed dat Sybrand daar ook was. ,,Ik viel meteen op hem vanwege z’n blije lach. Hij was ook nog eens misdienaar waardoor ik nog meer tegen hem opkeek. Hij straalde zoveel rust en vertrouwen uit. Ik durfde niet tegen hem te zeggen dat ik verliefd op hem was. Ik genoot met volle teugen toen we samen over het ijs zwierden en zwaaiden.’’ En Sybrand? Die lijkt op dat moment geen flauw idee te hebben wat de vlindertjes in Mariets buik teweeg brengen.

Mariet en Sybrand op hun trouwdag op 20 november 1962. (Foto: aangeleverd)

Verkering

Het duurt nog vier jaar voordat de twee verkering krijgen. Het is tijdens vastentijd in 1957. In een katholiek dorp zoals Avenhorn zijn dan alle dancings ’s avonds gesloten, op één na. In het dorpscafé spelen op een avond leuke bandjes en alle katholieke dorpelingen komen er samen. ,,Toen Sybrand een foxtrot-varié mocht openen en mij als eerste ten dans vroeg ging de hemel voor mij open’’, vertelt Mariet terwijl zij helemaal straalt. In haar ogen ziet Sybrand dezelfde verliefde blik als toen. ,,Ik vond Mariet knap, spontaan en eerlijk’’, zegt hij. De verkering is meteen dik aan en duurt vijf jaar. In de tussentijd behaalt Sybrand het Vakdiploma Kantoorboekhandel.

Kantoorboekhandel

Op 20 november 1962 trouwt het stel en begint een boek- en kantoorboekhandel in Velsen-Noord. Tussendoor behaalt Sybrand het Vakdiploma Boekhandel. Na een jaar wordt zoon Pierre geboren. Later volgen Ard, Hans en Marlies. Mariet neemt de zorg van de kinderen op zich en trekt zich tijdelijk uit de winkel terug. Ondertussen behaalt zij wel de papieren om de boekhouding van de winkel te kunnen doen. In 1975 vertrekt het gezin uit Velsen-Noord en vestigt zich in Castricum. Mariet: ,,Dat was voor mij een emotioneel moment. Mijn moeder, die ik nooit heb gekend, was namelijk zelf in Castricum geboren.’’

In Castricum startten ze een boek- en kantoorboekhandel tegenover het huidige pand aan de Burgemeester Mooijstraat. Zelf wonen ze boven de winkel. Sybrand: ,,De zaak liep als een trein en toen het pand van Makelaar Kloes aan de overkant na een aantal jaren vrijkwam besloten we om dit direct te kopen.’’ Zelf gaan ze in de Henri Schuytstraat wonen. In het nieuwe pand zwaait het echtpaar 23 jaar de scepter. Mariet houdt zich hoofdzakelijk bezig met de boekhouding en de inkoop van boeken maar ze helpt ook graag klanten in de winkel. Mariet: ,,Aan dit laatste, het contact met de mensen, heb ik altijd veel plezier beleefd. Met een aantal vaste klanten bouwde ik een leuke band op.’’

Straatbeeld uit 1992 met de winkel waar Mariet en Sybrand 23 jaar de scepter zwaaiden. (Foto: Oud Castricum)

In de tussentijd wordt het echtpaar verrijkt met acht kleinkinderen waarop ze erg trots zijn. Als Sybrand 60 wordt doet het echtpaar de zaak over aan zoon Hans. Inmiddels wonen Sybrand en Mariet al weer tien jaar naar volle tevredenheid in een appartement van De Triade. Ze zien met trots hoe hun levenswerk aan de Burgemeester Mooijstraat door hun zoon Hans wordt voortgezet.

Gezondheid en hobby’s

De gezondheid van Sybrand en Mariet laat niets te wensen over. Samen maken ze graag een wandelingetje in de natuur en zo nu en dan bridgen ze. Sybrand helpt met het bijhouden van de tuin rond De Triade en doet nog vrijwilligerswerk bij de kerk. Mariet mag erg graag lezen.

Het stel kan niet aangeven wat het geheim is van hun lange relatie. Mariet: ,,Ik weet alleen dat ik destijds een ‘moordvent’ tegen het lijf ben gelopen en dat ik nog steeds zielsgelukkig met hem ben. Sybrand glimlacht en zegt dat het gevoel wederzijds is. Hoe bevoorrecht ben je als je dit na 60 jaar lief en leed kunt zeggen? Afgelopen zondag werd het huwelijksjubileum gevierd met een etentje in Johanna’s Hof. Hierbij was de hele familie aanwezig. Op maandagochtend heeft de burgemeester het bruidspaar persoonlijk zijn gelukwensen overgebracht.