Marieke legt kracht van vrouwen op het doek vast

Foto boven:
Marieke legt de laatste hand aan een portret van Hawa, een Afrikaanse vrouw die haar man en verdere familie door oorlog verloor op het moment dat zij zwanger was. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Kunstschilderes Marieke Warmelink (44) vertrok een jaar geleden uit Bali om terug te keren naar Nederland. In haar zomerhuisje aan de Bleumerweg in Bakkum heeft ze een ideale plek gevonden om uiting te geven aan haar creatieve ideeën. Marieke schildert portretten van krachtige vrouwen. Ze legt uit waarom haar dit zo fascineert.

Door Henk de Reus

Marieke knutselde als kind al graag. Ook was ze erg gefocust op verf en schilderen. Hier kon ze helemaal in opgaan. Op de kleuterschool viel het al op dat ze prachtige tekeningen maakte. Op de middelbare school scoorde ze bij het eindexamen een 9 voor tekenen. Het was een duidelijke aanwijzing voor de talenten waarover zij beschikte. Na de middelbare school koos Marieke voor een studie grafisch ontwerp aan de University of the West of England. Nadat ze hier cum laude afstudeerde volgde ze de opleiding beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na haar studie was ze gastdocent aan verschillende universiteiten in het buitenland. Ze schildert al vijftien jaar beroepsmatig en richt zich op het maken van werk in opdracht en cursussen op locatie. De opdrachten komen ook vanuit het buitenland.

Marieke Warmelink schildert graag in een rommelige omgeving omdat creativiteit dan de vrije loop krijgt. (Foto: Henk de Reus)

Plezier

Marieke: ,,Ik heb veel gereisd voor mijn kunst en maakte kennis met andere culturen. Zo kwam ik vaak in Istanboel. Ik maakte er kennis met performance, een kunstvorm die elementen van beeldende kunst, muziek en theater combineert.” Marieke beleeft veel plezier aan het schilderen. ,,Ik schilder graag in een rommelige omgeving omdat creativiteit dan de vrije loop krijgt. Tijdens het schilderen kan ik mij geen andere vrijheid bedenken. Ik kom in een flow, een soort trance. In mij schuilt een drang om mij op een andere wijze uit te drukken. Ik heb het echt nodig om gezond te blijven.” Marieke schildert graag op z’n kop. ,,Schilder ik bijvoorbeeld iemand na van een foto dan keer ik de foto om voordat ik begin met schilderen. Ik schakel daardoor een oordeel vooraf uit omdat je niet nadenkt over wat het moet worden. Dit schildert vrijer en het werkt goed.”

Krachtige vrouwen

Marieke legt uit waar haar gedrevenheid vandaan komt om krachtige vrouwen te schilderen: ,,Ik was in India en raakte enorm onder de indruk van vrouwen die daar erg veel verantwoordelijkheid dragen. Veel mannen zijn er weg en werken in het buitenland. De vrouwen zorgen voor de kinderen en zijn erg vrolijk terwijl ze niet veel hebben. Ze kwamen mij zo sterk over. Ik kwam er ook achter dat achter deze kracht veel verdriet, behoeftes, wensen en verlangens schuil gaan. Ik denk dat dit stukje de afgelopen generaties niet aan bod is gekomen. Dit mag van mij zichtbaar worden gemaakt.”

Genderongelijkheid

Wat zegt het schilderen van krachtige vrouwen over haarzelf? Marieke: ,,Het is een gevoel dat ik opkom voor genderongelijkheid. Deze is over de hele wereld aanwezig. De kloof is erg groot. Dit grijpt mij aan. Ik geloof erg in de kracht en in de potentie van vrouwen. Deze worden nog niet altijd voldoende gezien, erkend of ingezet. Er zijn nog veel tegenwerkende krachten en rolpatronen die door de generaties heen zijn gegroeid. Ik heb dit ook zelf mogen ervaren. Er is nog veel ‘verborgen’ ongelijkheid. Je moet je als vrouw eerst honderd keer bewijzen voordat je op een bepaalde positie terecht komt. Wereldwijd zijn er nog maar een paar landen die het goed doen. Met mijn schilderijen wil ik de kracht van vrouwen zichtbaar maken. Ik hoop ze zo te steunen.”

Michelle Obama is een van de vrouwen voor wie Marieke veel bewondering heeft. (Foto: Henk de Reus)

Voorbeelden

Marieke neemt de verslaggever mee naar haar expositie die in de recreatiezaal van camping De Hooiberg is ondergebracht. Ze gaat bij een door haar gemaakt schilderij van Michelle Obama staan. Kijkend naar het schilderij: ,,Dit is een vrouw die iets nalaat. Zij is sociaal geëngageerd en wil graag iets doen voor anderen zonder zichzelf weg te cijferen.” Van de expositie maakt ook een portret van prinses Diana uit. Direct hiernaast hangt een schilderij van de onlangs overleden Bibian Mentel. Marieke: ,,Haar leven is zo ongelooflijk inspirerend. Ze is tot het einde voor haar droom gegaan met wat zij het liefst doet: snowboarden. Door haar ziekte is haar been geamputeerd, maar ze is hierna als paralympiër doorgegaan met de sport. Ook richtte ze de Mentelity Foundation op met de bedoeling om kinderen en jong volwassenen met een fysieke en mentale uitdaging aan het sporten te krijgen. Ze is voor mij het ultieme voorbeeld van wat er vanuit positief denken mogelijk is. Ze was eerlijk over haar ziekte en de emoties die hierbij horen.”

Toekomst

Marieke zegt niet geboren te zijn om onzichtbaar te blijven. ,,Met m’n creativiteit probeer ik iets voor anderen te betekenen. Ik heb nog geen idee waar ik over tien jaar zal staan. Ik wil later graag 197 portretten van vrouwen geschilderd hebben. Eén vrouw uit elk land, maar hoe en wanneer laat ik open. Als je je voor iets inzet komen de dingen vanzelf naar je toe. Ik richtte in 2017 het platform ‘Woman with a voice’ op dat zich door middel van kunst inzet om wensen, behoeften en visies van vrouwen over de hele wereld zichtbaar te maken. Het platform heeft nog geen officiële status. Ik hoop dat dit in de nabije toekomst wél het geval is. Hier zet mij hiervoor in.’’