Marieke bij beste geschiedenisdocenten van Nederland

Castricum – Begin deze maand kreeg Marieke Knoben van het Bonhoeffercollege te horen dat ze behoorde tot de top 3 van beste geschiedenisdocenten van ons land. Afgelopen zaterdag werd in het Rijksmuseum bekend gemaakt wie zich winnaar mag noemen.

Door Hans Boot

De in Haarlem met man Rob wonende Marieke Knoben (1975) is al 21 jaar als lerares geschiedenis verbonden aan het Bonhoeffercollege. Zij zegt daarover: ,,Na mijn opleidingen aan de UvA en HvA heb ik korte tijd les gegeven op het Sweelinckcollege in Amsterdam, totdat ik in 2000 in Castricum aan de slag kon. Daar werk ik dus al lange tijd, want inmiddels zijn er oud-leerlingen die collega’s van me zijn. Ik werk al jaren fulltime, maar naast docent geschiedenis ben ik ook coach voor de meest getalenteerde leerlingen op school die uitvallen of dreigen uit te vallen. Het is dus flink afwisselend, ook omdat ik van brugklas tot eindexamenklas lesgeef.”

Marieke werd al eens eerder genomineerd voor de longlist van beste docenten, maar had daar wat minder mee: ,,De vorige twee keer hoefde het van mij niet zo, want soms past het gewoon niet in de situatie van dat moment om met zoiets intensiefs mee te doen. Nu wilde ik er wel voor gaan, vooral nadat ik hoorde dat de ex-leerlingen Jort Jacobs, Charlie Seignette en Anne Cappendijk van alles hadden geregeld om mij aan te melden bij het Rijksmuseum dat de organisatie in handen heeft.”

Ambassadeur

De jury stelde uit de ruim honderd aanmeldingen eerst een top 15 samen en ging daarna in september en oktober van dit jaar op lesbezoek bij de genomineerden. Marieke: ,,Dat was wel even een uitdaging toen er in het bijzijn van twee cameramensen en een geluidsvrouw een videoportret moest worden gemaakt. Soms moesten de opnames overnieuw, omdat de camera’s nog niet in positie waren. Kennelijk waren de juryleden tevreden, want voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer deelde mij 4 november op school via Zoom mee dat ik tot de top 3 was doorgedrongen.”

De nominatie had tot gevolg dat Marieke afgelopen zaterdag vroeg in het Rijksmuseum werd verwacht om binnen anderhalf uur een speciale opdracht uit te voeren, waarna de beste docent werd gekozen. De winnaar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs en mag met zijn of haar klas naar het Rijksmuseum. ,,Voor de top 3 geldt nog eens dat je met je klas naar het Nationaal Archief mag, dus die prijs hebben we al binnen”, aldus Marieke.

Uitslag

Marieke werd zaterdag gesteund door een bus vol derdeklassers, oud-leerlingen en collega’s die haar met spandoeken en vlaggetjes aanmoedigden. Haar opdracht hield het ontwerpen van een les in ter voorbereiding op een excursie naar een herinneringscentrum over voormalig Nederlands Indië. Marieke: ,,Daarvoor had ik een bezoek bedacht aan het Moluks Historisch Museum in De Haag. Voor mijn gevoel ging het presenteren van de lesonderdelen goed, maar ik eindigde niet als eerste, waarmee de leerlingen het echter totaal niet eens waren.” Terugblikkend reageert ze vrij nuchter: ,,Ik heb deze wedstrijd erg leuk gevonden, maar er verandert verder niets. Omdat ik veel plezier heb in het lesgeven ben ik niet van plan daarmee op te houden en ook niet om te verkassen naar een andere school. De sectie geschiedenis op het Bonhoeffercollege bestaat immers uit een toffe club mensen om mee samen te werken.”

Tot slot legt Marieke uit waarom ze zo van haar vak houdt: ,,Geschiedenis is als op vakantie gaan naar een ander land. Daar hebben mensen andere gebruiken en gewoontes en dat geldt ook voor het verleden. Je probeert verklaringen te vinden voor hoe zaken verliepen en wat daarop van invloed is, waardoor je de huidige tijd ook beter begrijpt. Daarbij zijn de meest recente periodes natuurlijk het interessantst, maar het is ook altijd boeiend om met de oude Romeinen bezig te zijn.” (Foto: aangeleverd)