Maker Historische Atlas NL bij Laan

Beluister het fascinerende verhaal hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt

Castricum – Op 23 februari om 14.00 uur komt Martin Berendse, auteur van de Historische atlas NL; hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt op bezoek bij boekhandel Laan. De begin september bij WBOOKS verschenen atlas is een groot succes. De atlas vertelt aan de hand van prachtige historische kaarten en documenten het verhaal van het min of meer toevallige ontstaan van Nederland.

In de Historische Atlas NL laten auteurs Martin Berendse (voormalig algemeen rijksarchivaris) en Paul Brood (voormalig rijksarchivaris in Drenthe en Groningen) zien dat de begrippen ‘Nederland’ en ‘België’ in de zestiende eeuw precies hetzelfde betekenden. In de daarop volgende eeuwen hebben de grote Europese mogendheden er vaak alles aan gedaan om de huidige Benelux onder de voet te lopen of gedeeltelijk te annexeren. In de Historische Atlas NL is nauwkeurig te volgen hoe de grenzen van het huidige Nederland tot stand zijn gekomen.

Naast eeuwenoude kaarten en documenten uit onder andere het Nationaal Archief, zijn in de atlas enkele oude schoolkaarten opgenomen. Tijdens zijn bezoek neemt Martin Berendse de originele schoolkaarten uit de inleiding van de Historische Atlas NL zelf mee. Hij zal dieper ingaan op de bijzondere verhalen in de atlas over de totstandkoming van Nederland. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan het feit dat ‘onze’ vaderlandse geschiedenis vooral de ‘Hollandse geschiedenis’ is, terwijl de verhalen van het zuiden, noorden en oosten toch vaak net iets anders zijn. (Foto: aangeleverd)