Maandelijks protest Extinction Rebellion gaat door

Castricum – Extinction Rebellion blijft ook dit jaar maandelijks actievoeren bij het afgaan van het luchtalarm. De actiegroep vraagt hiermee aandacht voor de klimaatcrisis. Men eist: ,,Castricum, erken de klimaatcrisis en handel daarnaar.’’

Volgens Extinction Rebellion is het Klimaatakkoord lang niet voldoende om binnen een veilige marge van anderhalve graad opwarming van de aarde te blijven. ,,Op dit moment stevenen we af op een opwarming van meer dan 3 graden. De gevolgen hiervan zullen, ook hier, verschrikkelijk zijn.’’ Als op de eerste maandag van de maand het luchtalarm getest wordt, houdt de actiegroep een zogenoemde Die In. Deelnemers ‘vallen’ dan op de grond bij de start van het alarm. Tevens wordt dan een statement voorgelezen over de noodtoestand van het klimaat.

De acties zijn op 6 februari (Bakkerspleintje), 6 maart (ingang Geesterduin, zijde Soomerwegh), 3 april (hoek Burgemeester Mooijstraat/Dorpsstraat), 1 mei (Bakkumerpleintje, bij beeldje De Schulper), 5 juni (strandplateau bij hotel Zoomers aan Zee) en 3 juli (bezoekerscentrum De Hoep). Om 11.45 uur verzamelen de deelnemers zich voor de check-in, om 12.00 uur klinkt het alarm. Iedereen kan meedoen, aanmelden is niet nodig. Vragen en opmerkingen aan Extinction Rebellion Castricum kun je kwijt via de Facebookpagina van XR of via xrcastricum@gmail.com. Like de pagina om op de hoogte te blijven. (Foto: Hans van der Vecht)