Maandelijks Oer-IJ-ommetje vanuit Gemaal Akersloot hervat

Akersloot – De ommetjes op de eerste zondag van de maand met een Oer-IJ-gids rond het Gemaal 1879 in Akersloot worden op zondag 1 augustus weer opgepakt. Het vertrek staat gepland voor 13.00 uur en aanmelden is niet nodig. Deelname kost 2 euro (voor het Museumgemaal).

Binnen een korte afstand van het gemaal bij De Die en de Sluisbuurt valt veel te vertellen over de grote variatie aan landschappen op deze locatie; van strandwal en strandvlakte tot veenpolders en krekenstelsel. Hier bij Klein Dorregeest zijn sporen gevonden van de oudste bewoning in de regio, zo’n vijfduizend jaar oud. Oer-IJ-gidsen zijn elke zondagmiddag te vinden op de zolder van het Museumgemaal in Akersloot, waar ze vragen beantwoorden over de ontstaan- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ-landschap.

Fietstochten

Op 11 en 12 september worden in het kader van de Nationale Monumentendagen ook fietstochten georganiseerd, die bij het gemaal vertrekken. Daarbij stemmen de Oer-IJ-gidsen hun verhaal af op het thema voor dit jaar: ‘Mijn Monument is jouw Monument’. De fietsexcursie duurt ongeveer twee uur. Gestart wordt om 11.00 uur en om 14.00 uur. Mede in verband met de coronamaatregelen is aanmelden via info@oerij.eu noodzakelijk. Geef daarbij aan naar welke dag en tijdstip de voorkeur uitgaat. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Expositie

In het gemaal zelf is zomers een wisselexpositie te zien; t/m 25 juli glaskunst van de gezusters Tiny van der Velsen-Bakkum en Nel Kaandorp-Bakkum. Van 1 augustus tot en met 26 september schilderijen van Sjoerd Duin in combinatie met beelden van Han Duin. Ook kunnen bezoekers de oude elektrisch aangedreven vijzel bekijken. Kijk op www.gemaal1879.nl voor meer informatie. (Foto: Stichting Oer-IJ)