Luxe suite in watertoren kan worden geboekt

Foto boven:
De ijssculptuur wordt onthuld. Geheel links Paul Slettenhaar en naast hem Tim Horsting. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Noord-Holland, en in het bijzonder landgoed Duin en Bosch, heeft er een unieke plek bij om te overnachten. De oude watertoren uit 1908, die eind jaren 70 overbodig werd, is gerestaureerd en beschikt nu bovenin over een luxe privé hotelsuite. Afgelopen donderdagmiddag werd het prestigieuze project officieel geopend.

Door Hans Boot

De voor Duin en Bosch zo kenmerkende toren, die sinds 2001 de status rijksmonument heeft, werd in 2015 door eigenaar Parnassia Groep verkocht aan BOEI, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed. Sindsdien is er een plan ontwikkeld voor het realiseren van een éénkamerhotel annex bruidssuite op 33 meter hoogte in de ruimte die vroeger dienst deed als reservoir. Na goedkeuring van het bouwplan van bureau Polderman, werd het werk gegund aan Pronk Bouw uit Warmenhuizen. Deze aannemer startte in 2019 met de restauratie van de schacht. Het stalen reservoir werd er vorig jaar afgehaald en werd in mei van dit jaar teruggeplaatst na een grondige restauratie door smederij Oldenhave in het Gelderse Vorden. De afbouw vond in het voorjaar van 2021 plaats en de oplevering vlak voor de zomer. De inrichting en finishing touch tot een luxe hotelkamer volgden in september.

Historisch erfgoed

In juni vorig jaar ondertekende Kennemer Duincampings de huurovereenkomst voor het beheer van de Castricumse Watertoren. Manager Peter Ramp van Camping Bakkum is opgelucht dat het allemaal gelukt is en zei donderdag tijdens de rondleiding:

,,Ik ben ruim vijf jaar betrokken geweest bij dit project en heb zelf actief meegeholpen met onder andere sjouwen van materialen en het betegelen van de wanden. Mijn rol is nu langzamerhand uitgespeeld, want de reserveringen lopen via de receptie van de camping. Ik wil nog wel even kwijt dat we er eigenlijk aan begonnen zijn in het belang van het behoud van een stukje historisch erfgoed. Het verblijf is heel apart, maar een huisje huren op een camping is wel wat lucratiever. Voor de suite zijn al diverse weekenden geboekt en ook voor de midweken komt er steeds meer animo. Je moet daarbij denken aan prijzen tussen de 350 en 420 euro per nacht, inclusief ontbijt.”

Welkomstpakket

Wat het laatste betreft is er een rol weggelegd voor Social Enterprise De Oude Keuken op het landgoed. Die gaat het ontbijt bereiden en bezorgen bij de gasten. Brigitte van Campen, directeur van het betreffende Restaurant Grand Café, is daar enthousiast over: Ze vertelt: ,,Hulde aan eigenaar BOEI en huurder Kennemer Duincampings voor hun doorzettingsvermogen om dit voor elkaar te krijgen. We zijn trots op het fraaie resultaat en dat onze medewerkers hiermee aan de gang kunnen. Omdat het een klim is van zo’n 140 treden, zullen ze het eten en drinken voorlopig echter niet naar boven brengen. Daarom wordt er overwogen om een lier aan te brengen, waarmee de etenswaren naar boven getakeld kunnen worden. Ik wijs er ook nog op dat de gasten bij ons welkomstpakket kunnen bestellen dat allerlei lekkere drankjes en hapjes bevat.”

Toegangscode

Voordat de openingshandeling werd uitgevoerd stonden verschillende sprekers stil bij de totstandkoming van het bijzondere éénkamerhotel. Dat waren achtereenvolgens directeur Willemieke de Waal van Kennemer Duincampings, campingmanager Peter Ramp en Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van BOEI. Uiteraard bedankten zij alle betrokkenen bij de transformatie van de toren. Ook wethouder Paul Slettenhaar liet zijn waardering blijken: ,,Dit is een grote aanwinst voor de gemeente en we zijn blij dat er zoiets moois is gerealiseerd. Het gebied Duin en Bosch is prachtig en volop in ontwikkeling. Daarvan is dit project de kroon op het werk.”

Illusionist Tim Horsting was als laatste aan de beurt om de opening in te leiden. De entertainer startte met een aantal goocheltrucs die niet onderdeden voor Mindf*ck. Uiteindelijk werd de toegangscode voor de watertoren door hem voorspeld. De code werd zichtbaar op een ijssculptuur van de toren die door twee feestelijk geklede meisjes werd onthuld. De restauratie van de Castricumse Watertoren is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, de Vriendenloterij en de Rijksoverheid. Een verblijf is via www.watertorenduinenbosch.nl te boeken.