Ludieke heropening Fochteloo

Castricum – In het voormalige PWN-kantoor op de hoek van de Van Oldenbarneveldweg en de Zeeweg realiseerde De ZorgSpecialist uit Santpoort-Noord in een jaar tijd elf appartementen voor kwetsbare ouderen. De wethouder Gezondheidszorg en Seniorenbeleid opende het gebouw op een bijzondere wijze.

Door Hans Boot

Nadat de monumentencommissie vorig jaar het licht op groen zette, werd door de plaatselijke aannemer A.C. Borst Bouw keihard gewerkt om de kleinschalige woonvorm, voor mensen met (beginnende) dementie of andere ouderen die enige zorg nodig hebben, in mei van dit jaar op te leveren. Otto Korstenbroek, die met zijn partner Esther Vink mede-eigenaar is van De ZorgSpecialist, stond daar nog even bij stil voordat hij wethouder Binnendijk uitnodigde om de openingshandeling te verrichten. Korstenbroek bedankte de belangrijkste personen die bij de realisatie waren betrokken, waaronder René van der Maten van MBA-architecten, Anton Bijman van de aannemer en interieurstyliste Simone Koudijs.

Tijdcapsule

Vervolgens kreeg Falgun Binnendijk het woord, die zijn huiswerk goed had gedaan. De wethouder wist te vertellen hoe de monumentale villa, die in 1909 werd gebouwd voor de eerste geneesheer-directeur van het provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch, aan de naam ‘Fochteloo’ kwam. Binnendijk benadrukte ‘dat de opdrachtgever er zeer goed in geslaagd was om wonen op een van de mooiste plekken van Noord-Holland waar te maken en dat Castricum trots op deze instelling mag zijn’.

Omdat DeZorgSpecialist voor het honderd jaar oude monument iets anders wilde dat een standaardopening, mocht de wethouder een tijdcapsule ingraven. Korstenbroek: ,,Alle bewoners hebben daar een brief in gedaan, waarin ieder zich voorstelt aan de hand van een persoonlijk verhaal met foto. Esther en ik hebben er een persoonlijke woonwens bijgedaan.” De wethouder trok zijn jasje er voor uit en zei na het volbrengen van zijn taak: ,,Stel dat deze capsule over honderd jaar wordt opgegraven, wat zullen de mensen dan vertellen over vrijdag 18 juni 2021…?” (Foto: Hans Boot)