Luc Janssen kampioen SV Vredeburg

Limmen – Omdat de eigen speelzaal in Cultureel Centrum Vredeburg vanwege ‘Limmen Creatief en Artistiek’ niet beschikbaar was, waren de schakers van SV Vredeburg eenmalig te gast in de knusse accommodatie van muziekvereniging Excelsior aan de Schoolweg. Daar speelden zij op vrijdag 20 mei de laatste ronde van de interne competitie.

Via een zwaarbevochten zege op Harold Ebels veroverde Luc Janssen het kampioenschap. Pas nadat Janssen een gevaarlijke aanval op de damevleugel onschadelijk had gemaakt, kon hij het materiële voordeel van een pluspion te gelde maken. Na eerdere winst in 2019 was het de tweede titel voor de ‘man uit Margraten’. Janssen won negentien van de 26 partijen, speelde vier keer remise en delfde slechts driemaal het onderspit. Harold Ebels finishte overigens, ondanks de nederlaag, knap als vierde. Bert Hollander won de g-pion van Barry Blekemolen, legde daarmee de basis voor een keurige overwinning en kwalificeerde zich voor de zilveren medaille. Blekemolen tekende voor een zeer verdienstelijke vijfde plaats op de ranglijst.

Achtvoudig kampioen nu derde

Bob Stolp trof zijn vader Ed aan de overzijde van het bord. Zoals bij negentien van de 21 eerdere duels tussen zoon en vader werd de remisemarge niet overschreden. Bob Stolp, de achtvoudige clubkampioen, legde beslag op de derde plaats. Ed Stolp is goed voor de zesde plek. Hans de Goede bekroonde zijn uitstekende seizoen met een overwinning op Marlies Sturk. De Goede is de nummer zeven op de eindlijst. Sandra Hollander moest diep gaan om Samer Alrayes te verslaan – op enige moment speelde zij meer tegen de klok dan tegen haar opponent – en veroverde aldus de achtste positie. De top tien wordt gecompleteerd door Tars Wanders en de verrassend sterke Ferry Haan, die beiden de laatste ronde niet speelden. Op de website van SV Vredeburg is de ranglijst met alle 42 deelnemers aan de schaakcompetitie van SV Vredeburg over het seizoen 2021-2022 te bekijken.

Positionele foefjes

Ook spelers die minder ronden speelden, maar wel zeer goed scoorden, zoals Hidde Ebels, Wim van Dijk, Jelle Min en Marc Voorwalt, hebben hun plek op de ranglijst verdiend. De partij tussen Adri Beentjes en Robin Rommel was zeer spannend. Het verschil werd gemaakt door kleine positionele foefjes: zo profiteerde Rommel in het diepe eindspel van een iets actievere koning. Arthur Wilbie luisterde zijn rentree bij de vereniging op met een degelijke zege op Joke Mooij. Met een toren kroop Jos Admiraal achter de pionnenstelling van Dick Aafjes. De daaropvolgende rooftocht leidde tot een knappe zege. Clubvoorzitter Jan Brantjes erkende ruiterlijk dat Remi Aafjes te sterk voor hem was geweest. In een theoretisch gevecht won Aafjes een belangrijke pion en schoof vervolgens bekwaam naar het volle punt.