Lotgenotengroep Prostaatkanker

‘t Praethuys in Alkmaar start op 13 november met een nieuwe lotgenotengroep: de Prostaatkankergroep. Deze groep is bedoeld voor mensen met prostaatkanker én hun partners.

Daarmee bevindt ‘t Praethuys zich helaas op een eenzame plek: lotgenotengroepen voor prostaatkankerpatiënten zijn (nog) dun gezaaid en er bestaan binnen een straal van 25 kilometer rond Alkmaar geen soortgelijke initiatieven. ,,Het is één van de meest voorkomende vormen van kanker; zo’n 10% van alle diagnoses betreft prostaatkanker. Dat wil dus zeggen dat er veel lotgenoten zijn. En allen hebben te maken met de bekende gevolgen, zowel medisch als emotioneel, seksueel als sociaal. Het is dan heel goed en soms zelfs geruststellend om te horen hoe medepatiënten daarmee omgaan’’, aldus één van de twee begeleiders van de groep, ervaringsdeskundige René Landman.

Mede-groepsbegeleider Michèl Dölle: ,,Dat ook partners aanwezig zijn zal de dynamiek in de groep goed doen. Ik maakte onlangs een themamiddag van het ziekenhuis over prostaatkanker mee en zag en hoorde het gesprek pas goed op gang komen door de vragen die de echtgenotes van patiënten stelden.’’ Themabijeenkomsten staan overigens ook voor de Prostaatkankergroep op het programma.

De prostaatkankergroep komt iedere tweede dinsdagochtend van de maand van 10.30 tot 12.00 uur bij elkaar. Zie voor actuele data de website van ’t Praethuys: www.praethuys.nl, onder het kopje Activiteiten.

De Prostaatkankergroep in ‘t Praethuys wordt van harte ondersteund door de ProstaatKankerStichting (PKS). De stichting biedt lotgenotencontact, geeft voorlichting en informatie, behartigt de belangen van patiënten en hun naasten en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Op hun site is veel informatie te vinden over prostaatkanker, de activiteiten en ervaringsverhalen. Zie ook www.prostaatkankerstichting.nl.

 Foto: De begeleiders van de Prostaatkankergroep van ’t Praethuys, Michèl Dölle (links) en René Landman (rechts).(Foto: aangeleverd)