Lokaal Vitaal wil kunst terug in het gemeentehuis: ‘met eerbetoon aan Howard Krol’

Castricum – Lokaal Vitaal mist de kunst in het gemeentehuis. De partij diende een motie in om kunstenaars (opnieuw) de mogelijkheid te geven om te exposeren. Een herinnering aan Howard Krol, die schreef onder het pseudoniem Arthur Lava, wordt daarin ook meegenomen. De gemeenteraad is enthousiast.

Door Ans Pelzer

Mariska Tauber (Lokaal Vitaal): ,,Omdat ik de kunst in het gemeentehuis mis ben ik rond gaan kijken en met mensen in gesprek gegaan. Lokaal Vitaal is daarom met de motie gekomen om weer exposities te organiseren in het gemeentehuis. Het waren zulke leuke momenten: tussen 2015 en 2019 konden we voor de raadsvergadering even naar het werk van de kunstenaars kijken. Voor bezoekers van het gemeentehuis is het ook fijn. Na de oproep van Jose Smits (PvdA) eind 2022 om kunst van Purmerend naar Castricum te halen, is mijn partij er meer over gaan nadenken. De cultuurcoach staat er positief tegenover.’’ Ook de raad blijkt enthousiast.

Grote teleurstelling

Voor de beslissing van toenmalig wethouder Ron de Haan om in 2019 met de exposities te stoppen, is achteraf weinig begrip. Desondanks kreeg een motie van D66 en GroenLinks in 2019 geen steun. Ook de kunstenaars waren zeer teleurgesteld. Harm Noordhoorn, een van de initiatiefnemers en jurylid zegt nu: ,,Het doet nog steeds pijn. We hadden een goedlopend project en opeens moest dat stoppen. Ook onze oproep om de kunstexpositieruimte te behouden vond geen gehoor. Een bedankje heeft de kunstcommissie nooit gekregen.’’

Eerbetoon aan Howard Krol

In de motie van Lokaal Vitaal wordt opgeroepen om de herinnering aan Howard Krol mee te nemen in de uitwerking. Een dergelijk eerbetoon verdient Howard zeker: hij slaagde er onder meer in om jaren achter elkaar het steeds uitverkochte North Sea Poetry te organiseren. Vooral met subsidies van het Letterenfonds en een beetje van de gemeente Castricum. Door dat kleine beetje haakte grotere subsidiegevers als het Letterenfonds af. Door de plotselinge dood van Howard Krol in 2020 is North Sea Poetry niet meer.

Mariska Tauber wil weer exposities in het gemeentehuis: ,,Met eerbetoon aan Howard Krol.’’ (Foto: aangeleverd)

‘Permanente expositie’

Harm Noordhoorn: ,,Laat de herinnering aan Howard vooral waardig zijn. Ik ben niet zo gecharmeerd van verrijdbare panelen die in het advies van het college genoemd worden. Met een beetje goede wil is een permanente expositie te realiseren. De ruimte heeft jaren leeg gestaan en de hal van het gemeentehuis is groot genoeg.’’ Mariska Tauber: ,,Voor nu ben ik heel blij met de raadsbrede steun. We moeten nog verdere denken en praten met betrokkenen. Ik probeer in mogelijkheden te denken. Misschien zijn verrijdbare panelen zo’n mogelijkheid.’’

‘Geniet van de opbrengst’

In een discussie over cultuur in mei 2020 sprak Howard: ,,Er zijn veel culturele initiatieven gesneuveld. Mede door corona. Als er nu niet snel een ruimhartig en slagvaardig beleid komt kunnen we er net zo goed mee stoppen.’’ ,,Half toegestaan is dubbel niet okay’’, zo citeerde Howard de dichter Koos Dalstra in die vergadering in 2020. En ook dit was Howard in 2020; ,,Gemeenteraad, sta de culturele sector de rol toe die zij kan en wil vervullen. Denk groot. Denk strategisch. Koester de makers geniet van de opbrengst.’’ Laat de expositie in het gemeentehuis – naast een trefpunt van kunst, kunstenaars en inwoners – ook een fraaie herinnering aan Howard Krol, dichter Arthur Lava, worden.