Lokaal Vitaal stelt vragen over schrappen intercity

Castricum – Onlangs heeft de Nederlandse Spoorwegen bekend gemaakt dat zij de spits-intercity tussen Alkmaar en Haarlem in 2024 wil schrappen. Daarom heeft wethouder Jaqueline Dorenbos van Beverwijk de gemeenten langs de Kennemerlijn en de provincie opgeroepen om samen bij de NS aan de bel te trekken. Voor Lokaal Vitaal was dit aanleiding om een drietal vragen te stellen aan het college.

Door Hans Boot

Het laten rijden van de spits-intercity tussen Alkmaar en Haarlem geeft de laatste jaren aanleiding tot onzekerheid. In 2022 werd deze al uit de dienstregeling gehaald, maar dankzij een gezamenlijk protest van de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Bloemendaal, Velsen en Haarlem reed de intercity dat jaar weer. Dat was echter van korte duur, want in de dienstregeling van 2023 werd deze trein alweer ingetrokken vanwege personeelstekort bij de NS. Wel werd beloofd dat de spits-intercity in 2024 zou terugkeren. Dat blijkt nu echter niet het geval en betekent voor Beverwijk een flinke schok, temeer daar burgemeester en wethouders van mening zijn dat de NS geen goede argumenten aandraagt voor deze beslissing. Ook reizigersvereniging Rover Haarlem vindt het schrappen van de spitstrein een verslechtering voor de IJmond. De hoop is dan ook nu gevestigd op een nieuwe actie van genoemde gemeenten.

Vragen

De fractie van Lokaal Vitaal heeft de oproep van wethouder Dorenbos aangegrepen om schriftelijk vragen te stellen aan het Castricumse college. In een brief van 2 augustus aan het college zegt Mariska Tauber namens Lokaal Vitaal: ,,De bereikbaarheid van Castricum is voor zowel inwoners als toeristen van groot belang. Forensen en studenten zien de bereikbaarheid als een pre om zich in onze gemeente te vestigen of te blijven wonen. Daarnaast profiteren (horeca)ondernemers en culturele instellingen zoals het Huis van Hilde hiervan. Daarbij zorgt een goede treinverbinding voor meer gebruik van het OV in plaats van de auto.’’ Omdat de fractie van Lokaal Vitaal zich zorgen maakt over de slechtere treinverbinding en de mogelijke gevolgen daarvan, worden de volgende vragen aan het college voorgelegd: 1. Bent u het met ons eens dat de spits-intercity van belang is voor onze gemeente? 2. Ben u bereid zich in te zetten voor het behoud van deze verbinding? 3. Bent u bereid om gezamenlijk met andere wethouders, waaronder wethouder Dorenbos uit Beverwijk, op te trekken om de NS op andere gedachten te brengen?

Op de foto:
Zolang de intercity naar Haarlem niet rijdt moeten reizigers het doen met de stoptrein. (Foto: Hans Boot)