Lisanne Wever zet kickboksen voor vrouwen in Castricum op de kaart

Castricum – Een keertje als kickbokser in de ring staan was voor Lisanne Wever (1991) aanvankelijk niet meer dan een item op haar bucketlist. Gewoon eens ervaren hoe het is om haar trainingskennis om te zetten in een echte partij, dat was de gedachte. Maar het smaakte naar meer, met als gevolg dat de Castricumse onlangs haar eerste wedstrijd in de C-klasse beleefde. Met succes, want de partij tegen Lonneke Sterken wist ze op fraaie wijze te winnen. Ze speelde zich daarmee behoorlijk in de kijker als veelbelovend kickbokser.

Door Raimond Bos

Aanvankelijk was Lisanne niet met kickboksen, maar met atletiek bezig. Op hoog niveau zelfs, want in 2011 pakte ze het nationale goud bij de junioren op de 1500 meter. Problemen met de achillespees dwongen haar tot stoppen. Een operatie volgde, met aansluitend een jaar revalidatie. ,,Ik dacht dat ik daarna wel een comeback zou maken in de atletiek, maar dat bleek niet haalbaar te zijn. De achillespees blijft een gevoelige plek en als ik weer ga hardlopen, krijg ik er opnieuw last van. Zonder het hardlopen gaat het goed. Ik besloot om een sport te gaan doen waarmee ik nog totaal geen ervaring had. Dat werd kickboksen.’’ Lisanne stapte zo’n vijf jaar geleden bij sportschool Full of Life naar binnen en meldde zich aan voor de trainingen met de bokszaktraining onder leiding van Dennie Bronneberg.

Twee trainers

Al snel ontdekte ze dat deze sport haar goed ligt. Lisanne, in het dagelijks leven actief als brand marketeer, wilde meer: ,,Ik gaf aan dat ik wel eens een echte wedstrijdpartij zou willen vechten. Gewoon voor een keertje, dacht ik toen. Maar dat is een beetje uit de hand gelopen.’’ Omdat een echte wedstrijdtraining er heel anders aan toe gaat dan een bokszaktraining, ging Lisanne samen met Dennie op zoek naar een geschikte trainingslocatie. Dat werd Mejiro Gym in Heerhugowaard. Daarmee ontstond een tamelijk uitzonderlijke situatie, want sindsdien traint ze zowel bij team DB van Dennie Bronneberg als bij Ruud Alwart van Mejiro Gym. De twee trainers stoomden haar klaar voor een echte krachtmeting in de ring bij de nieuwelingen (N-klasse).

Eerste partij

In de aanloop naar die eerste officiële partij stond Lisanne er nog vrij nuchter tegenover: ,,Ik had geen angst en ik had ook geen rekening gehouden met de risico’s. Pas toen ik voor aanvang van de partij in de kleedkamer zat, werd ik zenuwachtig. Ik zag daar iemand die net een partij gevochten had en realiseerde me opeens dat ik even later in dezelfde situatie zou zitten. Dat maakte me nerveus, maar alles is goed gegaan. Ik heb de partij overtuigend op punten gewonnen.’’ Een wedstrijdpartij kickboksen is zowel fysiek als mentaal een pittig karwei. Lisanne nam daarom aansluitend een periode rust, maar wist al wel dat ze vaker wedstrijden wilde gaan vechten. Dat gebeurde ook, met positief resultaat. Hierdoor slaagde ze er in relatief korte tijd in om door te stromen naar de C-klasse.

Enfusion 130

Tijdens het kickboksevenement Enfusion 130, dat op 25 november in Alkmaar werd gehouden, stond Lisanne in de ring tegenover Lonneke Sterken. De partij werd zelfs onderdeel van het hoofdprogramma en was daardoor bij Viaplay op televisie te zien. ,,Ineens zit je met de grote jongens en meiden in de kleedkamer. Dat was wel even wennen, maar ik heb een supermooie partij neergezet. Mijn tegenstander ging neer in de laatste ronde.’’ Nu de eerste overwinning in de C-klasse een feit is, geldt zij als veelbelovend talent met de ambitie om door te dringen tot de B-klasse. Daarvoor zal ze echter nog vijf overwinningen moeten boeken. Het feit dat ze al in de N-klasse een opponent knock-out wist te slaan, is veelzeggend. ,,Dat zie je niet vaak bij de nieuwelingen.’’

Lesgeven

Trainer Dennie Bronneberg werkte jarenlang als wijkagent in Uitgeest en is nu wijkverbinder in de gemeente Velsen. Hij houdt zich daarnaast bezig met het geven van kickbokstrainingen en breidt die activiteit nu verder uit. Aan de Pernéstraat in Castricum richt hij momenteel een eigen dojo in, waar hij vanaf januari de trainingen verzorgt. Ook Lisanne zal hier gaan lesgeven: ,,Er zijn genoeg vrouwen die graag zouden willen kickboksen, maar de stap niet durven te zetten. Er hangt toch nog vaak een soort angstcultuur om het kickboksen. Ik wil deze vrouwen inspireren door te laten zien dat ze ook low-profile kunnen komen trainen. Mij heeft het destijds door een moeilijke periode in mijn leven geholpen.’’ Dennie vult aan: ,,Een kickbokstraining is goed voor je zelfvertrouwen, conditie en uithoudingsvermogen. Bovendien heb ik vriendschappen zien ontstaan door de trainingen.’’

Leefstijl

Een eenvoudige kickbokstraining volgen is in principe voor iedereen weggelegd, maar om wedstrijdkickbokser te worden, zul je meer moeten doen. Dennie traint Lisanne dan ook niet alleen in de dojo, maar verzorgt ook mentale coaching en stelt voor haar een voedingsschema op. Lisanne: ,,Voor een wedstrijd moet ik op het juiste gewicht zijn. Drie maanden voor de wedstrijd begin ik met een intensieve training, soms twee of drie keer per dag. Ik krijg wel eens te maken met een mental breakdown, dan denk ik: waar doe ik het allemaal voor. Het is heel intensief allemaal, mensen vergeten vaak wat erbij komt kijken.’’ Inmiddels hebben de in Uitgeest gevestigde bedrijven Kickboxing-shop.nl en NutraBio Europe hun steun aan het team van Lisanne toegezegd. ,,Ik vind het mooi dat twee lokale bedrijven, die internationaal opereren, zoiets doen. Hierdoor kan het hele team van kleding worden voorzien. Want kickboksen doe je niet alleen!’’

Op de foto:
Lisanne Wever met trainer Dennie Bronneberg. (Foto: Bos Media Services)