Limmense brengt tweede boek uit over een bijzondere relatie

Foto boven:
Mariska bij ’t Putje van Heiloo, Nederlands grootste bedevaartsoord van Maria. (Foto: Henk de Reus)

Limmen – Al in haar prille jeugd maakte Jezus zich via zijn Aramese naam ‘Yeshua’ bekend aan Mariska Adrichem (58). In haar puberteit kreeg zij opdracht van hem om alle visioenen en gesprekken te noteren in dagboekjes. Vorig jaar bracht zij het boek ‘Het leven van Yeshua’ uit. Haar nieuwe boek ‘Mijn naam is Yeshua’ is hier een vervolg op.

Door Henk de Reus

Wat moet je als nuchtere verslaggever aan een vrouw vragen die in haar boek spirituele ervaringen beschrijft die je zelf niet kent en die voor een gemiddelde leek moeilijk te begrijpen zijn? Mariska: ,,Vraag me maar wat je wilt weten, ik zit hier niet mee want ik sta net zo nuchter in het leven als jij en ieder ander. Ik zoek zelf ook eerst alles uit voordat ik mij laat overtuigen.’’ Oeps, dat maakt het al een stuk gemakkelijker. Meteen maar van start. Het Putje in Heiloo vormt een mooi decor voor het interview.

Hoe en op welke momenten vindt jouw contact met Yeshua plaats?

,,In de vorm van visioenen en gesprekken. Deze kunnen op elk moment van de dag of nacht plaatsvinden. Ik pak dan een notitieboekje en noteer de woorden en beelden van Yeshua.’’

Hoe moet ik mij zo’n gesprek voorstellen?

,,Yeshua zoek mij regelmatig op. Ik zie Hem net zo helder als ik jou of anderen zie. Ik hoor ook Zijn stem en kan Hem soms aanraken.’’

Je hebt visioenen gehad. Kun je hier voorbeelden van geven?

,,In 1982 heb ik bijvoorbeeld de moord op de vier IKON-journalisten, een week voordat de moord plaatsvond, gedetailleerd genoteerd en gedateerd. Een week later hoorde ik op school van een klasgenootje dat er vier journalisten waren vermoord en dat was zeer schokkend. Ik herkende in de krant de foto’s van de journalisten uit m’n visioen. De voorspellende visioenen, ook uit mijn eigen leven bevestigen de visioenen over het leven van Yeshua zelf.

De terroristische aanval van Anders Breivik in 2011 die een groot aantal – voornamelijk jonge – mensen ombracht op het Noorse eiland Utoya is, achteraf bezien, al door Yeshua aan mij doorgegeven, al wist ik ten tijde van de notitie niet om wie het ging en waar het zou plaatsvinden en al helemaal niet wanneer.’’

Wat is de bijzondere taak die Yeshua jou heeft opgedragen?

,,Deze taak is heel eenvoudig: zoveel mogelijk mensen naar Jezus leiden of weer naar Hem terug te brengen. Dit probeer ik via m’n boeken te doen.’’

De omslag van het boek ‘Mijn naam is Yeshua’. (Foto: Henk de Reus)

Verrijkt of belast deze taak je?

,,Het heeft grote impact op mijn leven, maar ik ben het al mijn hele leven gewend. Er zijn natuurlijk moeilijke momenten, maar het verrijkt mijn leven enorm.’’

Kun je je voorstellen dat er mensen zijn die je boeken wat zweverig vinden en denken dat je het misschien droomt of fantaseert? Hoe kun je deze mensen overtuigen dat dit niet zo is?

,,Ja hoor, dat kan ik mij heel goed voorstellen. Ik ben zelf zeker niet zweverig, maar juist een heel nuchter persoon. Toen ik met mijn verhaal naar buiten kwam zijn mijn visioenen door mijn geestelijk leidsman, maar ook door andere priesters en onze bisschop, tegen het licht gehouden. De visioenen en gesprekken zijn allemaal handmatig genoteerd en gedateerd, dus daar is geen speld tussen te krijgen. De uitgekomen voorspellingen vormen een gedegen bewijs.’’

Waarom zouden mensen het boek ‘Mijn naam is Yeshua’ moeten lezen?

,,Het boek kent meerdere lagen, waarin iedereen iets kan vinden wat hem of haar aanspreekt. Het is geen zweverig en belerend boek, integendeel. Het is een autobiografisch verhaal waarin ik mijzelf als mens bloot geef en ik het niet schuw om ook de zware trauma’s uit mijn leven te belichten. Ik hoop met mijn persoonlijke en nuchtere verhaal en met de manier waarop ik zelf met moeilijke gebeurtenissen ben omgegaan mensen tot steun te kunnen zijn. Het is niet mijn bedoeling om mensen te overtuigen maar om ze op weg te helpen. Ook is het een mystiek verhaal waarin wordt verduidelijkt hoe Yeshua, Jezus, in onze levens werkt, hoe wij keuzes kunnen maken, hoe Hij ons steunt en hoe wij toevlucht kunnen vinden in Hem.’’

Hoewel het interview geen alledaagse onderwerp betrof, is de verslaggever overtuigd geraakt van Mariska’s drive, haar bescheidenheid, oprechtheid en haar overtuiging. Het is een vrouw met een warme persoonlijkheid die op een bijzondere wijze in het leven staat en het begrip ‘naastenliefde’ op voortreffelijke wijze uitdraagt.

De omslag van het boek ‘Mijn naam is Yeshua’ heeft de Limmense kunstenares Tinie Hanck-Valkering geschilderd. Het 220 pagina’s tellende boek kost € 21,99 en is verkrijgbaar bij boekscout.nl, bol.com en via de boekhandel.